НОВИНИ

Валери Симеонов: Никой вариант не е изключен за промените в кабинета

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 21.07.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

До два дни се очаква да станат ясни евентуалните промени в кабинета и бъдещите действия на управляващите. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той заяви категорично, че няма никакво съмнение в преодоляването на вота на недоверие, който парламентът ще гласува днес.

Утре или вдругиден ще имаме коалиционен съвет, на който спокойно ще обсъдим евентуални промени в кабинета, евентуални бъдещи действия. Тепърва ще обсъждаме, умишлено се разбрахме да не коментираме никакви кадрови въпроси до приключването на вота.

По думите на Валери Симеонов, никой вариант не е изключен относно промени в състава на правителството, включително и за поста на премиер.

Относно вчерашното изказване на финансовия министър Горанов, че не вижда мотиви за подаване на оставка, Симеонов заяви, че той е абсолютно прав.

За мен той е един от малкото успешни финансови министри на целия преход към демокрация.

"Не искам да изпреварвам със своето мнение събитията, не е редно. Все пак, ние сме екипно управление", допълни Симеонов.

Лидерът на НФСБ заяви, че няма нищо невъзможно след коалиционния съвет, включително правителство без Борисов като премиер - "не мога да ви кажа кой е най-вероятният сценарий, въпрос на обсъждане е".

На въпрос дали той самият би приел да заеме поста на министър-председател, Симеонов отговори категорично - не.

Не бих станал премиер. Не мисля, че ще имам тази подкрепа, която трябва да имам. Давам си сметка, че акцията проведена с парите на Васил Божков в края на 2018 г. нанесе тежък удар върху моя имидж и моя рейтинг.

Относно антиправителствените протести през изминалите 12 дни, Симеонов смята, че протестиращите не могат да бъдат определяни като анализ на общественото отношение. По думите му, хората, които работят, произвеждат, имат собствен бизнес, не се виждат на тези протести.

"Исканията се пишат и се носят, и се представят. Да сте чули такова нещо досега? Най-различни оратори, хора, които не са политически ангажирани, предявяват претенции", заяви Симеонов.

Зам.-председателят на НС коментира и протестите пред БНТ през последните дни.

Не мога да разбера защо всяка вечер протестират пред БНТ и къде е полицията, за да защити този обект от национално значение? Те са прекалено близо - могат да натрошат стъклата, аз ги виждам. Има всякакви хора, всякакви елементи. Искам полицията да прилага цялата сила на закона, особено, когато се посяга точно на единствената обществена телевизия в България, която действително дава право на различни мнения.

По думите му, това са "ненормални ексцесии" и не може Националната телевизия да бъде " едва ли не заложник на уличните претенции".

Лидерът на НФСБ коментира и голямата новина от Брюксел - споразумението за бюджета на ЕС през следващите 7 години, както и това за разпределянето на средства за борба с пандемията от коронавируса.

Реалните факти са, че бюджета на ЕС е намален заради бюджета на Великобритания, но нека малко се порадваме поне заради това, че парите за България са повече.

Според Симеонов, е нормално да се иска намаляване на грантовете, защото такива "подаръци" не са здравословни, те не стимулират икономическата активност.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Славов: Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите
Доц. Славов: Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите
29 млрд. евро за България по многогодишната финансова рамка на ЕС
29 млрд. евро за България по многогодишната финансова рамка на ЕС