НОВИНИ

Парламентът обсъди вота на недоверие на фона на протести пред сградата (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:11, 20.07.2020
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъди вота за недоверие, внесен от БСП. Това стана на фона на протести около Народното събрание, които издигнаха лозунги за окупация на парламента и в отсъствието на премиера, който участва в европейския съвет в Брюксел. На влизане в парламента сутринта финансовият министър изрази позиция, че няма основание да се оттегли от поста, въпреки заявеното от премиера преди дни, че е подал оставка. Вотът ще се гласува утре. Репортаж на Десислава Маркова и Милена Кирова.

Вносителите на вота призоваха да се разруши моделът на управление на кабинета Борисов. Нарекоха го мафиотско-олигархичен, обвиниха управляващите, че дългата ръка на мафията е навсякъде, обвиниха коалицията в гласуване на закони, които обслужват корупцията и изброиха 25 корупционни скандала.

Корнелия Нинова, председател на БСП: През месец или почти всеки месец държавата се тресеше от един такъв - Кумгейт, Суджукгейт, Оградагейт, Апартаментгейт, Паспортгейт, ЧЕЗгейт, НДКгейт, Боклукгейт, Барселонагейт, Лекарствагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията.

От ГЕРБ отвърнаха, че БСП разчита на всичко, което им носи дивиденти както протестите, така и свития юмрук на президента. Попитаха какво ще се случи, ако точно в тази ситуация безотговорно подадат оставка и дадат властта в ръцете на държавния глава.

Тома Биков, ГЕРБ: Президентът вече е страна по въпроса, това не е институция, която може да бъде медиатор за разрешаване на една евентуална политическа криза. Президентът и вие искате да предизвикате политическа криза без да знаете как после ще я решите, никакви гаранции няма, че може да се постигне диалог.

Коалиционните партньори критикуваха мотивите към вота, определиха 9-те страници като оскъдни и хаотични, без експертно мнение.

Борис Ячев, Обединени патриоти: Екзотичен, но много показателен акцент в тези мотиви между другото е и откритата симпатия и протекция, които вносителите от БСП демонстрират към забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков, твърдейки, цитирам от мотивите, че държавата е предприела репресии с цел изземване на вече успешно развития му бизнес.

Лидерът на Воля изрази мнение, че всички трябва да си подадат оставките и че били единствените, срещу които никой не протестира.

Веселин Марешки, Воля: Всички да подадем оставка - и президентът, и правителството и НС, единствено, както обикновено се отзовахме - ние от Воля, ние единствени сме готови още днес да си подадем оставките.

Корупцията е хронично заболяване в България, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Каза, че тя не се гони с думи и призова да се съберат сили, за да се приключи с корупцията. Попита къде е мнозинството, което ще успее сега.

Томислав Дончев, вицепремиер: Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество, дали трябва да подава оставка българското правителство или не, докога ще стои? Докато има смисъл, докато има полза. Докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите, повярвайте ми, ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "Оставка". Или както е казал великият Аристотел, не Гьоте, както е казал великият Аристотел: "Не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира".

ДПС не взеха участие в дебата, но бяха в залата. Министрите с подадени оставки Горанов и Караниколов присъстваха на дебатите. Пред медиите те защитиха работата си.

Владислав Горанов - министър на финансите: Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в банковия съюз и приближаването към еврото. Не съм свързан с ДПС. Точно мен да ме обвързват към ДПС, искам да дадете конкретни примери в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат, но в действителност много пъти съм искал подкрепата на ПГ на ДПС по теми, по които имаме общи идеи.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Ще изчакаме решението на Коалиционния съвет, това е най-правилното, ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки. Аз наистина не разбирам защо колегите ми Горанов и Младенов трябва също да носят този печат.

Гласуването на вота е утре от 11.30 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След маратонската среща на върха в Брюксел: има надежда за споразумение
След маратонската среща на върха в Брюксел: има надежда за споразумение
Хронология на 12-ия протест пред Народното събрание
Хронология на 12-ия протест пред Народното събрание