НОВИНИ

Хронология на 12-ия протест пред Народното събрание

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

12-ти ден на протести с искане на оставката на правителството и на главния прокурор. Пред Народното събрание има протестиращи от 7:00 часа. Те останаха по време на дебатите по вота на недоверие. Хората протестираха мирно, някои бяха седнали на паветата, други четяха книга, а трети играеха игри или просто разговаряха.

Протест блокира сградата на парламента и движението по булевард "Цар Освободител" между Ректората и Военния клуб в София, докато в парламента имаше дебатите по вота на недоверие към кабинета. Той протече под надслова "Окупация на Народното събрание. Всички вън".

Малко след 8:45 часа протестиращите блокираха бул. Цар Освободител и отправиха своите искания към депутатите в парламента.

"Трябва да използваме всеки позволен подход, за да бъдем чути и за да бъдем разбрани от премиера, защото явно продължава да не разбира, че всъщност цяла България вече е против това правителство.

"Нали знаете как се отпушва един канал като е затлачен с боклуци, трябва доста напор силен, почват да текат боклуци и така. Трябва да има избори, докато се изчисти цялата политическа система".

Протестът протече при засилени мерки за сигурност:

Три кордона униформени застанаха между протестиращите и сградата на парламента, като в първата редица бяха полицаи с жилетки "антиконфликт".

Към депутатите в парламента и управляващите се обърнаха от неформалните организатори от триото Бабикян, Хаджигенов, Минеков.

"Трябва да приключи тази агония. Освен това е срамно управляващите да се държат по този начин. те трябва да разберат, че са нежелани, че трябва да напуснат веднага. На всяка цена. Естествено в тях за страховете за загубена власт, за потърсена отговорност, но трябва да се махат веднага", заяви проф. Велислав Минеков.

По обяд група от протестиращите за кратко спря метрото в посока Младост, след като задействали бутона за безопасност в станцията на Софийския университет.

А на площад Народно събрание се изви Дунавско хоро.

Малко след 18:00 часа към основния антиправителствен протест се присъедини и протест на организаторите на хазартни игри, които се обявиха срещу промените в Закона за хазарта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът обсъди вота на недоверие на фона на протести пред сградата (ОБЗОР)
Парламентът обсъди вота на недоверие на фона на протести пред сградата (ОБЗОР)
Гърция въвежда още мерки при влизане през сухопътните граници на сезонни работници
Гърция въвежда още мерки при влизане през сухопътните граници на сезонни работници