НОВИНИ

Кризата с COVID-19 засегна и музеите

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 20.07.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Посещенията в Регионалния исторически музей във Варна са паднали драстично от началото на лятото в сравнение с миналата година, приходите – също.

Кризата с COVID-19 засегна особено тежко музеите, които са едновременно туристически обекти и културни институции.

Всяка година Регионалният исторически музей във Варна сключва договори с туроператори за организирани посещения. Но заради коронавируса, тази година туристи няма.

По време на извънредното положение, Археологическият музей не е работил, в него не са провеждани обичайните културни събития. До момента спадът в приходите е 80 процента. Минималният приход за годината, заложен в разчетите на музея, е 100 хиляди лева. Ако тази сума не бъде достигната, ще се наложат съкращения, заявиха от ръководството на музея.

"Само като съпоставка ще ви кажа, че като абсолютна сума със 166 хиляди лева е по-малко в сравнение с миналата година за първото полугодие”, заяви директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко.

По време на извънредното положение Археологическият музей не е работил. Не са се провеждали и културни събития там.

”Тъй като музеите едновременно са туристически обекти от една страна и от друга страна културни институции, ние всъщност сме потърпевши и по двете линии”, обясни Лазаренко.

Минималният приход за годината, заложен в разчетите на музея, е 100 хиляди лева. Ако не го достигнат, ще се наложат съкращения.

”Няма да имаме възможност да им плащаме. Да се надяваме, че това няма да засегне голям брой хора. Все пак от тези 17 човека ще се опитаме да задържим по-голямата част”, допълни Лазаренко.

Според ръководството на музея, 2020-а е най-слабата за последните 25 години. За разлика от предходните две, в които годишните приходи са стигали до 800 хиляди лева.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 1956 г. няма да връчат "Златната топка"
За първи път от 1956 г. няма да връчат "Златната топка"
Мартин Райнов напусна "сините"
Мартин Райнов напусна "сините"