НОВИНИ

Протести и власт - какъв е следващият ход - коментар на Антоанета Христова и Слави Василев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 20.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Управляващите нямат никакъв интерес да нагнетяват напрежението, смята проф. Антоанета Христова. По нейно мнение корупцията е много сложна тема. Това е болест, от която е болен целият свят. Проф. Христова е на мнение, че БСП са показали много слаба енергия да подготви сериозен дебат. Това, което сме видели в залата, не е било смислено и убедително.

"БСП изглежда като група, която иска да се закачи за една вълна, която се е надигнала в момента, но няма силата да лидира тази вълна", каза проф. Христова.

Според нея площадът е разнопосочен по отношение на своите искания. Има много разлики от 2013 година до сега, смята тя.

Проф. Христова е на мнение, че днес сме видели безсилието на опозицията. "Истината е, че стабилната демокрация изисква силни, големи политически партии, а в България в момента състоянието на БСП не е добро".

Слави Василев е на мнение, че политическият контекст в страната е такъв, че ГЕРБ са от едната страна, от другата е президентът Радев, а протестите показват, че този баланс между институцията е релевантен. Той смята, че управляващите се надяват енергията на протестите да се изхаби и те да си отидат във времето. Василев напомни и за трите подадени и оттеглени оставки през изминалата седмица.

"ДПС са част от статуквото", каза Василев. Тяхната роля по време на управлението на Борисов е очевидна, те са елемент на задкулисие, смята той.

Според него ние в момента чакаме Борисов да се прибере от Брюксел, за да разберем какво ще е съдбата на кабинета, а не чакаме утрешния вот на недоверие. "Призивите на много млади хора по площадите, които са "ремонт", "рестарт" на системата са именно този акцент, върху който политическият елит трябва да наблегне."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затяга правилата за чуждестранните сезонни работници
Гърция затяга правилата за чуждестранните сезонни работници
Без "Златна топка" за първи път в историята
Без "Златна топка" за първи път в историята