НОВИНИ

Четвърти ден преговори в Брюксел. До момента - без напредък

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:52, 20.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентно дълга среща на върха в Брюксел. Преговорите продължиха през цялата нощ. Тази сутрин европейските лидери, сред които е и българският премиер Бойко Борисов, се разделиха за кратко. Те отново ще се съберат в 16:00 часа местно време.

Четвърти ден преговори в Брюксел. Европейските ръководители се опитват да постигнат компромис за бюджета на Европейския съюз и за фонда за възстановяване. След цял ден разговори в различни формати, снощи малко след 20 часа българско време европейските лидери се събраха на вечеря, която приключи сутринта - без резултат.

Разделителните линии са няколко.

На първо място т.нар. фонд за възстановяване след коронавируса в размер на 750 милиарда евро. Вече се спори дали това ще бъде реалният размер на фонда. Другата точка, която разделя европейските лидери е как да бъдат разпределени средствата в този фонд - дали да бъдат предоставени на държавите като безвъзмездни средства, или като кредити".

Разделение има и по оста Север-юг. 750-те милиарда евро ще бъдат осигурени от финансовите пазари, като всички 27 държави стават гарант за тях. Ето защо страните от "пестеливата четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания искат по-голям контрол върху средствата.

В този контекст беше и изказването на Бойко Борисов, който каза на нидерландския премиер Марк Рюте, че се опитва да бъде полицаят на Европа.

Друга разделителна линия, главно между Западна и Централна Европа, е обвързването на евросредствата със спазването на принципите на върховенството на закона. Виктор Орбан е най-големият противник на тази клауза.

След трудните преговори тази нощ австрийският канцлер Себастиан Курц и нидерландският му колега Рюте дадоха да се разбере, че по-скоро има напредък. Този следобед предстои да видим дали наистина е така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анастасия Севастова надигра Петра Квитова и спчели турнира "Bett1 Aces Berlin 2"
Анастасия Севастова надигра Петра Квитова и спчели турнира "Bett1 Aces Berlin 2"
Марица в трета урна за жребия в Шампионската лига
Марица в трета урна за жребия в Шампионската лига