НОВИНИ

Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите (Видео)

борисов брюксел предлага намаляване грантовете мрлд евро сметка заемите видео
bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 19.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света

"Това, което се предлага и което е позицията на България, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро", подсилване на механизма за възстановяване и устойчивост, запазване на общия размер от 750 млрд. с промяна на съотношението, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешните дискусии в рамките на Европейския съвет.

Новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 - заеми.

Надявам се днес да успеем, да излезем единни, силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат, заяви министър-председателят. Борисов изрази категорична подкрепа за европейските си колеги, които също са за върховенството на закона. По думите му трябва да се отчитат и страховете на някои от държавите членки, като например Словения.

"Надявам се да се намери компромис, за да вървим към Многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са важни, пандемията върлува със страшна сила, всички казват, че есента ще бъде много тежка", заяви още премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят потвърди позицията си, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрира върху следващите шест месеца, когато ситуацията ще бъде най-тежка.

"Важно е да има бюджет за следващите седем години", категоричен беше премиерът Борисов преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко. Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо разбитите региони. "Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо", отбеляза Борисов.

Борисов изтъкна още, че пазарите възприемат ЕС като прекрасен клиент. Същевременно министър-председателят подкрепи т.нар. "пестелива четворка", които имат известни притеснения по отношение на разходването на средствата от отделните страни. "Подкрепям "пестеливата четворка", защото нашата политикa е такава - да харчим колкото изкарваме", заяви Борисов и напомни, че България е една от най-спестовните държави. Министър-председателят посочи, че страната ни е сред най-стабилните във финансово отношение в ЕС, все още не е изтеглен заем и се справяме със собствени ресурси, въпреки световната криза, породена от коронавируса.

"Продължаваме, надявам се да има решение. Ако си тръгнем без бюджет, не знаeм как ще се развива пандемията, което е опасно", заяви още премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че БВП на ЕС спада, а това са огромни загуби за европейската икономика. "Ако сме европейско семейство, трябва да вземем решение, така че всички да са защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство", заяви Борисов. Премиерът добави също, че счита, че държавите трябва да излязат с единна позиция, категорично подкрепяща върховенството на закона.

По отношение на пандемията от COVID-19, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се е отразило негативно на позиционирането на страната ни спрямо другите държави в ЕС. Според Борисов е време в обществото ни да се проведе дебат по темата. "Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас", акцентира премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристически автобус се преобърна в Канада, има жертви
Туристически автобус се преобърна в Канада, има жертви
Заради вандалски прояви, реновират фасадата на зала "Лотос" в Пловдив
Заради вандалски прояви, реновират фасадата на зала "Лотос" в Пловдив