НОВИНИ

Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие - как ще работи фондът за възстановяване след коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:12, 18.07.2020
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Втори ден лидерите на държавите от ЕС заседават в Брюксел и не могат да постигнат компромис за средствата от фонда за възстановяване след коронавируса и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел.

С дистанция помежду им в залата заради COVID-19, но и с големи различия в позициите започна вторият ден на срещата на върха. Европейските лидери спорят не само за това колко да бъдат парите във фонда за възстановяване, но и как да се харчат и кой да ги контролира. Една от
пестеливите държави - Нидерландия поставя сериозни изисквания - отделните плащания от фонда за страните да бъдат одобрявани от всички останали държави.

Марк Рюте иска тези, които ще получават безвъзмездни среща да реформират пенсионните си системи и пазара си на труда, например. Според "Файнейшъл таймс" българският премиер казал на Рюте, че иска да е "полицаят на Европа". Преди срещата днес Бойко Борисов внесе уточнения.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото и да търсят по-голям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално, в това отношение абсолютно подкрепят четворката на спестовниците. Но в устройството на Европейския съюз
инструментът, органът, който упражнява контрол се нарича Европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права. Разбира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте и инструмента в ЕКОФИН всяка една държава да има право сама да поставя проблем, където министрите на финансите и икономиката да го решават. Това е добър инструмент за контрол", заяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Борисов каза, че пандемията още не е приключила. Затова според него с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40.

"Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Че е погрешно да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз", зяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Според Борисов обвързването на евробюджета със спазването на принципите на правовата държава въобще не трябва да се коментира, защото е в основата на всяка демокрация. Премиерът коментира още, че мерките, които Белгия в момента предприема срещу коронавируса са същите които България е въвела още през месец март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видео в RTL срещу българския туризъм, барът опроверга новината
Видео в RTL срещу българския туризъм, барът опроверга новината
Протести във Варна, Пловдив и Русе
Протести във Варна, Пловдив и Русе