НОВИНИ

По стъпките на Апостола на свободата

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 18.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

България отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски. В родния град на Апостола е кулминацията на тържествата. Те започнаха със света литургия в храма Свети Николай и продължиха с посрещане на участниците в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола".

И тази година 150 участници преминаха през различни маршрути в Стара планина и Средна гора, за да се съберат в родния град на Левски и да се поклонят пред най-великия син на България

"Винаги съм поставял Левски на първо място пред себе си, всеки ден следвам заветите му. Бих живял в правова държава, всички да сме равни, да няма висшестоящи и всички да се обичаме и уважаваме", сподели Иван Димитров - участник за първа година.

"На възраст от 4 до 74 годишна възраст, разделени сме на 7 различни лъча, повече чувство за единение за принадлежност към нацията, да се чувстваме българи, да искаме държавата да бъде хубава, както е искал Левски и предците ни", заяви д-р Галя Цветкова - ръководител на похода "По стъпките на Апостола".

Знамето на Карлово бе пренесено от участниците в петия лъч на похода. То бе предадено на кмета на общината

"И да си припомним неговите завети за чиста и свята република, да съградим заедно храма на истината и правовата свобода", призова д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.

В Националния музей "Васил Левски" бяха представени 2 сборника с нови документи за дейността на Апостола и БРЦК. В един от тях за първи път се публикува факсимилета на указите за утвърждаване на смъртните присъди на Левски и Димитър Общи

"Седмица преди да се извърши обира при Арабаконак се оказва, че турските власти знаят поименно почти всички ръководители на комитетската организация. Включително каква е ролята на Апостола и това е информация, която ще ни накара да пренапишем част от историята, защото досега във всички учебници се твърдеше, че властите научават кой е Левски и какво прави той едва в хода на разпитите на арестуваните дейци при обира в Арабаконак", разказа проф. Пламен Митев.

По традиция в родната къща на Апостола бяха връчени наградите от комитета и фондацията, носещите неговото име.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десети ден на протести в София
Десети ден на протести в София
Гледайте премиерата на документалния филм "Майката на Апостола"
Гледайте премиерата на документалния филм "Майката на Апостола"