НОВИНИ

Драстичен спад на туристи в Сандански

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 18.07.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Значително са намалели туристите в Сандански спрямо миналата година заради коронавируса. Заети са само около 60 % от местата в хотелите. Туристите в града са предимно българи, които почиват за не повече от 5 дни.

Представителите на туристическия бранш са категорични, че хората все още не се чувстват достатъчно сигурни, за да почиват в хотели с басейни. В момента туристите в Сандански са основно българи, които почиват в града за не повече от 5 дни. Впечатление прави, че в курорта няма дори гърци, които от години са най-многобройните почиващи.

Отменени са всички семинари и други фирмени мероприятия в хотелите. Въпреки че туристите в Сандански са малко, цените за нощувка се запазват като миналогодишните - около 100 лева за двама души. За сега хотелиерите не предвиждат съкращения на персонал. Как представителите на туристическият бранш в Сандански се справят с предизвикателствата, пред които са изправени в момента, вижте в репортажа на Ирина Николова.

През последните години хотелиерите в Сандански са разчитали много на сръбските туристи, които пътувайки към Гърция нощували града. Сега обаче липсват и резервации основно се правят за събота и неделя от румънци и българи.

"Интересното е при сърби и румънци, че много често правят резервация от днеска за днеска. Тоест те пътувайки насам може би гледат, колко време още им остава. Може би следят ситуацията на Кулата и решават, че трябва да отседнат и е по-добре да пренощуват една вечер тук. И всеки си буква по най- бързия начин през онлайн каналите, през телефон", заяви Христина Панайотова, секретар на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Въпреки по-малкото посетители промяна в цените няма. Нощувката за двама души в четири или пет звезден хотел варира от 120 до 200 лв. с включена закуска.

"Опитваме се да придаваме някаква друга стойност на нощувките, не само да дойдеш да ядеш и да спиш, ами да получиш преживявания. Разходки из планината с гид от нас или винодегустация или някаква музикална вечер", обясни Христина Панайотова, секретар на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Туристите, които и сега са в града, смятат, че да се планира почивка след Covid кризата е все по-трудно.

От туристическия бранш казват, че масово са отменени и сватби на чужденци, които са планували своите венчавки в Сандански.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 жени бягаха в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания
Над 200 жени бягаха в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания
Огромни територии в Китай са под вода. Армията спешно издига диги
Огромни територии в Китай са под вода. Армията спешно издига диги