НОВИНИ

Хотелиери в Сандански масово освобождават персонал

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 28.03.2020
8927
Чете се за: 01:02 мин.

Хотелиерите в Сандански започнаха масово да освобождават персонала си. В част от обектите, които посрещат гости целогодишно, работниците вече са съкратени, а в други предстои това да стане следващата седмица, казаха от сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

След обявяване на извънредното положение в страната, повечето хотели в Сандански пуснаха персонала си в отпуск. Две седмици по-късно обаче започва масово освобождавани на заетите в сферата на туризма в града.

Георги Митрев - секретар на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански: При нас персоналът е около 160 човека грубо, като можем да кажем, че около 90% ще бъдат освободени, считано от следващата седмица. Това е така към момента, може и да се промени, още нищо не знаем, просто изчакваме решението на собствениците.

В много от хотелите в Сандански през следващите дни ще останат на работа само служителите, наети за охрана и поддръжка на сградите.

Основната причина за масовото освобождаване на персонала е липсата на каквито и да е приходи в хотелите към момента. Те обаче продължават да имат разходи за електричество и други комунално-битови услуги. Налага се и да връщат пари и за отменени резервации.

Георги Митрев - секретар на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански: Това, което се опитваме да правим, е да преместваме резервациите за по-късен етап, примерно до края на годината. Някои хора проявяват разбиране, други искат да им се връщат суми, което така ще ни затрудни допълнително, но те са си в правото напълно.

Станислава Поповска - директор на Регионална служба по заетостта - Благоевград: За първата седмица 16-20 март, от когато бе обявено това положение на територията на област Благоевград, тоест в 5-те Дирекции бюра по труда, само за седмица са регистрирани над 550 безработни лица.

Точния брой на освободените от работа служители, които са били заети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в област Благоевград, ще стане ясен в средата на месец април, казаха от Регионалната служба по заетостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се поевтиняване на хранителните стоки и ръст на онлайн продажбите
Очаква се поевтиняване на хранителните стоки и ръст на онлайн продажбите
Успокоява се ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево"
Успокоява се ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево"