НОВИНИ

Соломон Паси: Да се въведат общоевропейски правила

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 28.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Политика

Първото нещо, което можеше да бъде направено и което следва да бъде направено оттук нататък, защото COVID-19 не е последният вирус в никакъв случай – да се въведат общоевропейски правила, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Соломон Паси: ЕС трябва да каже: "Ние искаме санитарни условия в държавите, до които нашите хора пътуват и които пътуват до нас".

По думите му трябва да се проверят първо пазарите. Идете на един пазар в Индия и вижте какво се продава там, посочи като пример Паси.

Трябва да се въведат медицински визии. Ако има достатъчна хигиена във вашата държава, ние ще общуваме с вас, каза председателят на Атлантическия клуб.

Паси е на мнение, че в България са добри мерките, които са въведен, но същото не важи за ЕС.

Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб: В Холандия има един режим, в съседна Белгия има съвсем друг режим, като между двете държави може да се минава съвсем свободно. Какъв е смисълът.

По думите му следващото нещо, което трябва да направи ЕС, е общ протокол за реакции при такива кризи, "след като имаме общо европейско пространство, след като има Шенген, в който няма никакви граници".

Според Паси, НАТО трябва да активира чл. 5 за колективна отбрана, който казва, че атака срещу един от нас е атака срещу всички нас.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение проверява поставени под карантина в Полша
Мобилно приложение проверява поставени под карантина в Полша
Събраха над 400 000 кг отпадъци в пловдивския квартал "Столипиново"
Събраха над 400 000 кг отпадъци в пловдивския квартал "Столипиново"