НОВИНИ

Рекорден брой на новозаразени с COVID-19 за ден у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:04, 28.03.2020
6744
Чете се за: 01:33 мин.
Здраве

Пет са вече жертвите на коронавируса в страната. Двама мъже - в София и Благоевград - допълниха черната статистика. Рекорден брой заразени за деня, отчетоха тази сутрин от Оперативния щаб за борба с COVID-19.

Новите 37 случая за денонощие са рекорден брой, досега най-много заразени за 24 часа бяха регистрирани на 21 март - 36, но днешната статистика отчете нов пик. Само в София новозаразените са 11 и така общият им брой вече е 200.

Тази сутрин в "Пирогов" почина четвъртата жертва - мъж на 75 години от село Мрамор, който беше в тежко състояние. Засега няма данни той да е имал придружаващи заболявания.

Преди малко от болницата в Благоевград съобщиха и за петата жертва на COVID-19 в България. Това е 55-годишен мъж от Разлог, който е работел като лифтаджия на Банско. Две жени в реанимацията в Благоевград също са в тежко състояние.

Тревожно е състоянието и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Нейното състояние също се влошава с дни. От регистрираните случаи на заразени деца, сред които и 3-годишното дете в Бургас, няма хоспитализирани. Те са в добро здравословно състояние и всички са под домашна карантина. Припомняме, че вече ако един член от семейството е под карантина, цялото семейство се карантинира.

Сред новозаразените в София отново има лекар от 5-а градска болница. Увеличават се и случаите в страната.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Варна един, подаден от РЗИ, Пловдив двама, мъж на 83 и жена на 47 от "Св. Георги", като жената е персонал от неврохирургията, Бургас - 4, което е семесйтво с две деца, те са под домашна карантина.

Мерките у нас са навременни и засега ситуацията в страната е под контрол. Това коментира в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Оперативния щаб. Според него опасността може да дойде, ако хората се уморят да спазват извънредните правила.

Проф. Тодор Кантарджиев: Отпускането става, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване. Защо? Защото ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото си иска, да се събират на фиести на шествия, на работещи кръчми за два месеца ще се разболет и ще измрат много хора.

Ако случаите продължат да растат твърде бързо, от щаба са готови да предложат на правителството още по строги мерки. Сред тях - вчерен час и тотална забрана за илизане по улиците. Проф. Кантарджиев посъветва хората освен ръцете да дезинфекцират парите и опаковките на своите покупки, както и да носят маски.

Проф. Тодор Кантарджиев: Цял Китай носи ли маски? Носи. Е това е моето мение , че маски трябва да се носят.

По думите на професора коронавирус инфекцията не може да те повтори, но съвететът към хората, които вече са го изкарали, е да продължават да се пазаят и да спазват правилата, защото след преболедуването имунната система е по-слаба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успокоява се ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево"
Успокоява се ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево"
Дарения в натура приемат в Медицинския университет в Пловдив
Дарения в натура приемат в Медицинския университет в Пловдив