НОВИНИ

Втори ден продължават преговорите между евролидерите за многогодишната финансова рамка

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:19, 18.07.2020
Чете се за: 01:36 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта - за това настоява министър-председателят Бойко Борисов пред колегите си в Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет. „Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Като втори акцент премиерът Борисов изведе европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа в следствие на пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта. Според Борисов ЕС следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година, когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави Борисов.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар. „четворка на спестовниците“. Същевременно Борисов изтъкна, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия. Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

В нидерландски медии се появи информация за разменени реплики между него и нидерландския премиер Марк Рюте, в които българският премиер е обвинил своя колега, че се изявява като полицай на единната общност. Премиерът Борисов каза, че има съгласие да не се изнася информация за преговорите, преди да е постигнат резултат.

По-късно днес Борисов публикува снимка във Фейсбук с Рюте, на която демонстрират добро настроение.

Бойко Борисов: След тежки преговори, в които всяка една държава защитаваше своите интереси. Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди да има крайно решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер. Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за 2 неща - максимум добре да защитим медицинските работници, медицинските центрове. Второ - с парите от европейската солидарност, за които говорим - безвъзмездните пари, т.нар. грантове. Незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа. Съответно - дизайните на мерките 60/40, 80/20, за да се запазят работните места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен е трафикът на граничния пункт "Кулата"
Натоварен е трафикът на граничния пункт "Кулата"
Промени в трафика и в маршрутите на градския транспорт в столицата
Промени в трафика и в маршрутите на градския транспорт в столицата