НОВИНИ

Започна третият ден на преговори в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:16, 19.07.2020
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Българи протестират в Брюксел преди третия ден на срещата на върха. Днес продължават преговорите за бюджета на ЕС за следващите седем години и за фонда за възстановяване след коронавируса.

Българският премиер Бойко Борисов също е в белгийската столица.

Българи, които живеят в различни градове в Белгия, се събраха през последния половин час тук и организираха протест. Те викат "Оставка", "Съд", "Мафия", носят различни плакати.

Иначе лидерите в този час се събират, за да започне третият ден от срещата на върха. Снощи до късно те не можаха да постигнат компромис. Различията между так. нар. "пестеливи държави" - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, и останалите остават големи, макар че холандският премиер Рюте каза снощи, че не е в конфронтация с останалите европейски лидери.

В този момент и българският премиер Бойко Борисов говори на влизане в Европейския съвет. Това, което той каза е, че подкрепя всички европейски лидери, които са за върховенството на закона и за обвързването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава. Премиерът каза още, че ни очаква много тежка есен и зима, защото пандемията не е приключила.

Ето какво казаха снощи лидерите на Нидерландия, Италия и Германия.

"Имаше предложение от председателя на Европейския съвет, което е в духа на нашите искания. Но това не означава, че всички го приемат и все още нямаме сделка. Ясно е само, че продължаваме дискусиите. Но аз вече не съм в ситуацията, както беше представено в медиите, че съм против останалите 26 страни членки, заяви Марк Рюте".

"Имам добри лични взаимоотношения с Рюте, но сблъсъкът беше много сериозен. Позицията му е твърда. Утре ще продължим, защото трябва да приключим с това. Трябва да постигнем споразумение. Отлагането не е в интерес на никого", каза министър-председателят на Италия Джузепе Конте.

"Днес навлизаме в третия ден от преговорите и със сигурност той е решаващият. Дискутираните теми са различни - размерът на фонда, начинът контрол и също въпроси за върховенството на закона. Все още не мога да кажа дали ще бъде намерено решение. Има добра воля, но и много позиции. Възможно е и днес да няма резултат", коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Не е ясно дали лидерите и днес ще постигнат компромис по многогодишната финансова рамка и по бюджета. Различията наистина остават големи. Ако днес те не успеят да постигнат компромис, има вероятност те да организират нова среща на върха следващата седмица. Това, което германският канцлер повтаря в последните седмици, е че до началото на лятната ваканция трябва да има споразумение - а това означава до края на юли.

Мерките в белгийската столица по отношение на коронавируса също са много сериозни. В сградата на Съвета журналисти не се допускат.

"Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенство на закона. Разбира се, трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки и се надявам да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка. Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите 6 месеца, когато ще бъде най-тежко", заяви българският министър-председател Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради вандалски прояви, реновират фасадата на зала "Лотос" в Пловдив
Заради вандалски прояви, реновират фасадата на зала "Лотос" в Пловдив
Победа и загуба за Диа Евтимова във Флорида
Победа и загуба за Диа Евтимова във Флорида