НОВИНИ

Хамид Хамид: Няма как да имаме министри в тоя кабинет. Ние винаги сме гласували против него

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 19.07.2020
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Не сме се обидили, смяхме се, защото човек, когато се притесни и постои малко време на слънце, говори неща, които няма как да кореспондират с реалността. Няма как да имаме министри в тоя кабинет. Ние винаги сме гласували против него.

Така зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" оставките на тримата министри Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Припомняме, че решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

"Целта на Борисов е да бъде запазен самият Борисов, защото ако искаше да спаси ГЕРБ като партия, още преди 2-3 седмици да беше подал оставка и да беше спечелил едни нови избори. Според мен вече е много късно", коментира още Хамид Хамид.

Той беше категоричен, че няма как някой да ги обвинява в съглашателство с ГЕРБ. Ако имат предвид някои важни законопроекти, които ние сме подкрепяли, ние сме ги подкрепяли, защото те са съответствали на програмата на ДПС.

Ситуацията в момента е тежка, изходът не е толкова лесен - смята Хамид. Според него ще бъде направен опит за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, но дали ще бъде с премиера Борисов или без него, ще стане ясно следващата седмица. "Трябва да се види дали на същото мнозинство ще разчита министър-председателят, или ще се търси в рамките на това Народно събрание нов формат и ново мнозинство".

Той припомни, че през 2017 година Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание е казал, че това правителство е вредно за обществото и попита защо тогава никой не ги е чул. "Още тогава им беше предложено да съставят правителство на малцинството, т.е. поне до евроизборите им гарантирахме подкрепа без да участваме в управлението, само и само да не бъдат включвани без необходимост националисти във властта. За съжаление г-н Борисов избра грешния път, изтегли късата клечка и резултатите ги виждаме".

Според зам.-председателят на ДПС тези резултати са вследствие на съставянето на едно популистко националистическо правителство, което вместо да прави реформи, вместо да ускори развитието на държавата в икономически, в европейски план, е тръгнало по пътя на най-малкото съпротивление.

Няма политическа партия, която да пречупи ДПС, категоричен беше Хамид. "Колкото и да се опитват да сатанизират ДПС, ДПС има здрава основа, здрав фундамент и верни избиратели. Всичко добро предстои за ДПС", допълни той.

Той коментира и акцията на Росенец.

"Беше направен опит ДПС да бъде въвлечено в това политическо блато на жълтите павета, да бъде включено по някакъв начин и отчасти успяха. Трябваше някой да забележи Христо Иванов - след толкова неуспешни избори, след толкова проблем и в лично качество.

Прегръдката в Росенец беше с тези нормални хора, които бяха дошли за плаж, които не разбираха защо държавата в лицето на областния управител, в лицето на кмета на общината, в лицето на министерствата не може да осигури достъп до това малко плажче. И вместо да отидат да протестират пред областния управител да им осигури достъп, те тръгнаха да атакуват този плаж през частен имот. Бяха подведени десетки млади хора, които нямаха нищо общо с тази провокация", категоричен беше Хамид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Касабов, НФСБ: Не може 2-3000 да диктуват дневния ред на България
Валентин Касабов, НФСБ: Не може 2-3000 да диктуват дневния ред на България
Масови антиправителствени демонстрации в Израел
Масови антиправителствени демонстрации в Израел