НОВИНИ

Чии са министрите, на които бяха поискани оставките? Отговорите от ГЕРБ и БСП

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 16.07.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова настоя в Сутрешния блок на БНТ, че е крайно време да се сложи точка на мантрата, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно.

"През всичките тези години, единствено ГЕРБ не е управлявало с ДПС и тези оставки са факт и са поискани от министър-председателя. Никога не сме управлявали в името на един човек, нито някой задкулисно ни е диктувал от ДПС кой ще ни е министър и какви решение ще се взимат", настоя тя.

"Публична тайна, е че тази министри не са на Борисов. Публичното мнение е, че това са министри на Пеевски. Смятам обаче, че министрите нямат вина. Борисов за пореден път унищожава хора около себе си, заради собствените си решения. Виждали сме как министри стават зам.-министри, министри биват уволнявани през годините, но всичко остава постарому. Единствено и само Борисов носи отговорност и този път няма да излезе сух от водата", посочи на свой ред левият депутат Явор Божанков.

Той попита защо оставките не са били дадени когато един млад мъж бе пребит преди дни до колоните на МС, когато едни 700 млн. лева от данъци в хазарта се оказаха липсващи.

"А оставка се дава сега. Борисов е готов да се отрече от всички, включително от партньорите си. Борисов прави отчаян ход да спаси себе си", настоя Божанков.

"Хората, които опаковат Борисов и Гешев, трябва да знаят какви са легитимните начини за избор в Изпълнителната власт и в независимата Съдебна власт. Не разбирам защо се лепят етикети, че някой иска от нещо да се спаси. По-важното е какво предстои за държавата - тежка зима, разрастване на пандемията, предстои икономическа криза. Ще е ясно какво е решението на коалиционния съвет, мандатът е на ГЕРБ и единствено той може да прави промени в кабинета", категорична бе Атанасова.

"Вотът на недоверие е гласът на хората в Народното събрание, пети поред, втори на тема корупция. Скандалите - "Суджукгейт", "Апартаментгейт", "Ало, Банов", не намаляват. Вотът не е проста математика, повод е да кажем всичко това, което хората искат да чуят. Мотивите са ясни", коментира червеният депутат.

А Десислава Атанасова призна, че ГЕРБ явно имат проблеми в комуникацията с хората. Но и хората не е сигурна, че искат да чуят вече когото и да е било.

Божанков пък посочи, че сега предстои трудното – реформи във всяка една система.

"Промяна е необходима, включително и вътре в БСП. Искаме предсрочни избори, за да възстановим демократичния ред в държавата", настоя той.

"При всички положения ние чуваме гласа на хората, виждаме, че вече дни наред те протестират, решение ще има следващата седмица, когато стане ясно как ще бъде защитен българският интерес със средствата от Европа", заключи депутатът от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден ден с опашки от желаещи да се тестват за коронавирус
Пореден ден с опашки от желаещи да се тестват за коронавирус
Христо Терзийски: На 4 лица са повдигнати обвинения за нападението на втората сграда на НС
Христо Терзийски: На 4 лица са повдигнати обвинения за нападението на втората сграда на НС