НОВИНИ

Христо Терзийски: На 4 лица са повдигнати обвинения за нападението на втората сграда на НС

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 16.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Нападението пред втората сграда на Народното събрание във вторник вечерта с агресия спрямо полицаи, които не са провокирали с нищо, гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", коментира, че "това са групи от лица, мотивирани по различни начини да извършват такива противоправни деяния, които да доведат до ескалация на напрежението, така че да се провокират полицейски служители и да се търси сблъсък, конфликт и нападения".

По думите на гл. комисар Христо Терзийски обикновено първият ден от протестите преминава нормално, през втори, трети и четвърти ден групи, които могат да получат някакви дивиденти от възникване на конфликти, се включват по различни поводи. Такава група е била локализирана при нападението на сградата на НС и затова много са арестуваните лица.

Това са хулигани, не искам да ги наричаме футболни хулигани, защото такива срещаме и на мачове, и на баскетбол, и на протести, подчерта главен комисар Терзийски. И причината за участието им най-често е финансова изгода.

"Задържахме една група, от които на 4 лица вече имаме повдигнати обвинения по чл. 325, ал. 2 от НК".

Оставката на министъра като политически ръководител на министерството не мога да коментирам, но мога да коментирам полицая и човека Младен Маринов, каза гл. комисар Христо Терзийски. И поясни, че работят заедно от 20 години. "Това е професионалист с изключителен авторитет. Това е министър, с който най-лесно се работеше, защото е човек, който е бил вътре в системата, израснал е от най-ниското ниво, стигнал е до най-високата длъжност", отбеляза той.

В Росенец не допуснахме нарушаване на обществения ред или да пострада гражданин или полицай - това беше важното за мен, отбеляза Терзийски, който е присъствал на място на протеста.

"Това е винаги нашата цел, както и на протестите в София", подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чии са министрите, на които бяха поискани оставките? Отговорите от ГЕРБ и БСП
Чии са министрите, на които бяха поискани оставките? Отговорите от ГЕРБ и БСП
Военният министър на Германия пристига в България
Военният министър на Германия пристига в България