НОВИНИ

Протестът ескалира - разбиха входа на бившия Партиен дом

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 14.07.2020
6562
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Протестът пред Министерския съвет тази вечер ескалира около 22:30 ч.

Участници в демонстрацията започнаха да хвърлят бутилки, кенчета, димки и бомбичка по бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание. В резултат бяха счупени стъклата на дясната врата откъм президентството.

Около сградата има плътен кордон от тежко въоръжени жандармеристи с шлемове и щитове.

Към вратите на Партийния дом продължават да се хвърлят камъни и бутилки. Засега няма данни за навлизане в сградата, тепърва ще се установява какви са материалните щети.

Протестиращите скандират "Еничари" и "Мафия". Друга група от граждани се опита да успокои напрежението с опит да разговаря с протестантите, хвърлящи бутилки и камъни.

При тях отидоха и организаторите на протеста - проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, които ги призоваха да се успокоят.

По неофициална информация от наши източници, някои от участниците в протеста са опитали да изкъртят павета от настилката пред Министерския съвет.

Припомняме, че малко след 22 ч. двама младежи се изкачиха по балкона на бившия Партиен дом, където разпънаха трансперант с надпис "Продава се", а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

В един момент обаче, трансперантът падна върху стълбите на сградата и няколко от протестиращите се опитаха да го вземат. Момчетата започнаха да слизат, а събралото се множество опита да ги защити от органите на реда.

Създалата се ситуация отключи вълната на напрежение и започна замерянето на фасадата с бутилки и камъни.

Автори: Александър Марков, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм ще спори с Беретини на финала на турнира в Берлин.
Доминик Тийм ще спори с Беретини на финала на турнира в Берлин.
Нов успех за Александър Лазаров в Белград
Нов успех за Александър Лазаров в Белград