НОВИНИ

"Света София" остава отворена за посещения. Покриват иконите по време на мюсюлманските молитви

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:46, 14.07.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Нова остра реакция от Атина по въпросите за статута на храма "Света София" в Истанбул. Гръцкият премиер Мицотакис обеща решението на Анкара да превърне "Света София" в джамия, да не остане без последствия. От турска страна остават категорични, че статутът на сградата, е вътрешнодържавен въпрос и допълват, че сградата ще остане с отворен достъп за хора от всякакви религии.

Завеси или лазери ще закриват християнските икони и мозайки в храма "Света София" по време на на мюсюлманските молитви. В останалото време древният символ на Истанбул ще бъде отворен за хора от всякакви религии. Такава позиция изказаха от турската управляваща "Партия на справедливостта и развитието".

Йомер Челик, говорител на турската "Партия на справедливостта и развитието": Дори при завладяването на някогашен Константинопол, не е проявено неуважение към "Света София". Запазени са всички фрески, всички икони в нея. Турция е показала необходимото уважение към храма и към запазването на християнското наследство.

От партията на Ердоган остават категорични, че статутът на сградата е работа единствено на Турция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че това не е гръцко-турски, нито турско-европейски, а глобален въпрос.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция: Гърция обмисля всички възможни механизми за реакция на това жалко и ненужно решение от страна на Турция. Този храм е символ на мирното съжителство, на религиозната и културна толерантност. Той не може да се превръща в инструмент за политическа употреба.

Арменският патриарх коментира, че решението е едностранно и в нарушение на правата на малцинствата в Турция.

Кремъл обяви, че е доволен от уверенията на Турция, която гарантира достъпа до "Света София" след смяната на статута й. От Москва допълват, че решението е вътрешен въпрос за Анкара и за Русия е важно, че храмът ще запази облика си като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК ще плаща повече за естествено раждане
НЗОК ще плаща повече за естествено раждане
Платформата "Bulgaria wants you" ще връща българите от чужбина
Платформата "Bulgaria wants you" ще връща българите от чужбина