НОВИНИ

Медицинските специалисти са на фокус за празника на Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:45, 14.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Франция чества националния си празник не с обичайния пищен парад, а с по-скромна военна церемония заради разпространениeто на коронавируса. Страната почете военните и медиците, които се борят с Covid-19.

Президентът на Франция пристигна във военен джип на най-големия парижки площад "Конкорд" за честването на националния празник или Денят на Бастилията. За първи път от края на Втората световна война големият военен парад е отменен. Дефилираха два пъти по-малко военнослужещи - 2000, без бронетехника, а обичайната многобройна публика липсваше, но присъстваха близки на починали от заразата.

52 самолета и 18 хеликоптера се включиха във въздушния парад. Гости на празника са здравните министри на Германия, Люксембург, Швейцария и Австрия, чийто болници приеха болни от Covid-19 французи. Президентът отдаде дължимото на военните.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "С операция "Издръжливост", започнала с първите дни на изолацията, вие взехте участие в колективните усилия и бяхте достойни за очакванията и надеждите на французите. Искам да ви кажа две прости думи - благодаря и браво".

Медици, които се борят с Covid-19 бяха приветствани с аплодисменти.

Заплатите на френските медицинските работници са увеличени с 183 евро на човек след преговори между правителството и синдикатите. За целта държавата отпусна над 8 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков за записа на Александър Паунов с Божков: Защо прокуратурата сама се дискредитира?
Крум Зарков за записа на Александър Паунов с Божков: Защо прокуратурата сама се дискредитира?
Позиция на СЕМ: Подкрепяме свободната и отговорна журналистика
Позиция на СЕМ: Подкрепяме свободната и отговорна журналистика