НОВИНИ

Прокуратурата публикува разговори между Васил Божков, Александър Паунов и Огнян Стефанов (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 14.07.2020
Чете се за: 02:57 мин.
У нас

Прокуратурата публикува записани със СРС-та разговори на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и депутата от левицата Александър Паунов. В тях бизнесменът обсъжда организацията на протестите, евентуалното създаване на служебно правителство, както и ограничаването на правомощията на главния прокурор. Последва и политическа реакция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Паунов напуска парламентарната група на левицата, но остава депутат.

Говорителят на главния прокурор за пореден път заяви, че прокуратурата е подложена на жесток натиск не само от политици, но и от обвиняеми и подсъдими. А целта е обща.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: И следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства.

В подкрепа на тезата си държавното обвинение публикува разговор на хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов. Той е проведен на 10 юни, ден преди Божков да обяви целите на своя политически проект.

РАЗГОВОР: Васил Божков - Огнян Стефанов (10 юни 2020 г.)
Мъж: Хъ. Абе, и Конституцията плаче за промяна. И, а. Божков: Абе, няма да събереме сто и осемдесе" депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията. Мъж: Да. Те. Божков: Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно клви правомощия има са описани в Закона за съдебната система. Там моле го променим без Конституция. Мъж: Да. Божков: Като го напра'име фигурант като Президента, точно клво ше ни вреди Гешев... Мъж: Да… Божков: Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т'ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни", в кавички, политици и „свободни", отново в кавички, журналисти.

Действащият политик, който изплува от разговорите с Васил Божков, се оказва депутатът от левицата Александър Паунов. Двамата обсъждат протестите, ден след началото им.

Васил Божков - Александър Паунов (10 юни 2020 г.)
Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени. Мъж: Да. Божков: И виж к"во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова. Мъж: Да, да. Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, Мъж: Да. Божков: протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т"ва е

Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Мъж: Нали? Е т'ва е. Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва.

Три часа след като прокуратурата публикува разговорите, председателят на БСП определи действията като опит за дискредитиране на протестите. Корнелия Нинова обаче уточни, че разговорът между Божков и Паунов е неприемлив. Тя припомни, че депутатът е коалиционен партньор и е председател на Българската комунистическа партия.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Това е личен разговор на Александър Паунов с г-н Божков, така че отговорността да си я носи той. С това не ангажира БСП и никой от нас не е знаел за този разговор до днес, докато той изтече.

Той потвърди разговора и още днес подава заявление за напускане на парламентарната група на "БСП за България" след нашия разговор.

Самият лидер на БКП Александър Паунов първо не вдигаше телефона си, а след това го изключи. Васил Божков има и втори разговор с Огнян Стефанов. Той е на 12 юли и вече се обсъждат, че Борисов трябва да бъде мачкан и плановете, ако правителството бъде свалено.

Божков: И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва. Мъж: Еми, аз, между впрочем, бех му, бех му казал некои неща за когато прави, а, Божков: В предишното му правителство беше (не се разбира). Мъж: за вътрешен министър тоя Пламен, Пламен Божков: Узунов. Мъж: Узунов. Аз му бех казал чий човек е. Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.

Пред БНТ журналистът Огнян Стефанов отказа да бъде записан с аргумента, че се подготвя да го арестуват. Коментира, обаче, че в разговорите му с Васил Божков няма нищо укорително и винаги е бил със съзнанието, че тези разговори се записват. Божков реагира във фейсбук като обяви, че разпространените записи са манипулирани, а на прокуратурата не отговарят на важни, според него, въпроси.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона!

Чакаме и отговор от Президента на Република България. Как концепцията му за „прокурорски рекет" и за „мафията" в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.

В Туитър главният прокурор коментира, че не е новост политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия. Според Иван Гешев новото е, че държавният глава, по думите му, е подкрепил бегълците от правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести ден на протести в София
Шести ден на протести в София
Премиерът Борисов участва в Политическия форум на високо равнище под егидата на ООН
Премиерът Борисов участва в Политическия форум на високо равнище под егидата на ООН