НОВИНИ

С 40% са намалели добивите на пшеница в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 14.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

С 40 % по-малка реколта от пшеница отчетоха русенските зърнопроизводители след края на жътвата. На места в Североизточна България добивът е около 250 килограма от декар, вместо нормалните 550.

Иван Караиванов отглежда над 6000 декара с пшеница. Въпреки грижите и усилията, които е положил, добивът е по-нисък - около 450 килограма за декар.

Иван Караиванов: “Липсата на дъжд, с много трудната и суха зима, студена пролет, много слани и това се отрази на есенниците изключително пагубно и резултатите са незадоволителни.

Заради слабата реколта много от стопаните няма да могат да покрият разходите, които са направили за заплати, семена, препарати, торове и плащането на ренти. Те са принудени да теглят кредити, за да се разплатят.

Иван Караиванов: “За да получиш кредит трябва да има продукция, за да получиш кредит трябва да има основни средства - недвижими имоти, които да се заложат."

От бранша твърдят, че по-ниските добиви на пшеница не би трябвало да повлияят на цената на хляба. Жито има достатъчно и с добро качество. Прогнозират, че пшеницата ще се търгува като миналата година - около 350 лева за тон. На 10 август стопаните започват да прибират слънчогледа и царевицата, но и там очакват по-слаба реколта.

Автор: Теодор Стамболиев, Деян Маринов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив
17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив
5000 лв. глоба за дружество, ограничило достъпа до "Русалка"
5000 лв. глоба за дружество, ограничило достъпа до "Русалка"