НОВИНИ

Шести ден на протести в София

Александър Марков
от Александър Марков
18:08, 14.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Шести пореден ден на антиправителствени протести в София. Протестиращи отхвърлиха твърденията, че Васил Божков стои зад организацията им.

Те приветстваха съобщенията на ЕК, посолствата на САЩ и Франция у нас в подкрепа на правото им на демонстрация с искане за съдебна система, в която цари правото.

В 17 ч. гражданите се събраха на пореден протест с двете си основни искания - за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Сградата на президентството беше отправна точка за протестиращите. Около 19:30 ч те тръгнаха на традиционното си шествие към площад "Народно събрание" по централните столични улици около храм-паметника "Свети Александър Невски" и бул. "Дондуков".

Около 20 ч движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. След като спряха за малко пред Народното събрание, след 20:30 ч. гражданите се върнаха обратно пред Министерския съвет.

В центъра на протеста беше импровизирана заря, а към сградата беше хвърлена димка.

Фасадата се осветява с лазери от протестиращите, а на фасадата на бившия Партиен дом беше прожектиран надписът "Оставка".

Към 21:20 ч. униформени служители на СДВР с каски започнаха да се подреждат пред сградата на Министерския съвет.

Малко след 22 ч. двама младежи се изкачиха по фасадата на бившия Партиен дом, където разпънаха трансперант с надпис "Продава се", а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

На площада пред президентството вярват, че Божков подкрепя протестите, но не са съгласни, че ги е организирал. А записите, които прокуратурата разкри, според протестиращите имат обратен ефект.

Арман Бабикян, един от организаторите на протеста: Резултатът, който постигат е, че вбесяват още повече хората на площада.

За утрешния вот на недоверие срещу правителството, който БСП внася, част от протестиращите са скептични.

Тази вечер протестиращите отново спряха движението по булевард "Цар Освободител" с две от основните си искания:

Да се помъчим да направим нещо, така че главният прокурор да подаде оставка.

Накратко казано, хората не искат това управление.

И днес от МВР призоваха за толерантност по време на демонстрациите.

Антон Златанов,зам.-директор на СДВР: На няколко пъти бяхме потърсени за съдействие от случайни хора от протестиращите, които в своите редици разпознаха лица ,които се опитват да провокират напрежение и бяхме помолени да отстраним такива лица.

А майките от "Системата ни убива" подкрепиха исканията, като развяха черни знамена и над Министерския съвет полетяха черни балони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов и Каракачанов: Правителството няма намерение да подава оставка
Горанов и Каракачанов: Правителството няма намерение да подава оставка
Прокуратурата публикува разговори между Васил Божков, Александър Паунов и Огнян Стефанов (ОБЗОР)
Прокуратурата публикува разговори между Васил Божков, Александър Паунов и Огнян Стефанов (ОБЗОР)