НОВИНИ

СДСМ на Зоран Заев печели изборите в Северна Македония с малка преднина пред ВМРО-ДПМНЕ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:23, 16.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Победа за Социалдемократическия съюз на Зоран Заев на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. При почти пълно преброяване на гласовете, неговата широка коалиция "Можем" изпреварва с около 1% опозиционната ВМРО-ДМПНЕ. Очакванията са двете партии да имат 1 или 2 депутатски мандата разлика, което превръща в ключов играч третата политическа сила - албанският Демократичен съюз за интеграция.

Победа, макар и минимална за досегашните управляващи от СДСМ. Зоран Заев обяви, че гражданите на Северна Македония ясно са заявили волята си Скопие да продължи пътя си към евроинтеграция.

Зоран Заев, лидер на СДСМ: Идеята за интеграция победи идеята за разделение. Идеята да вървим напреди победи назадничавото мислене. Идеята за единно общество победи над идеята за конфликти.

До вота се стигна, след като през януари правителството обяви оставка заради решението на Брюксел да не посочи дата за начало на преговорите за членство. Заев се яви на предсрочните избори в коалицията "Можем", където към неговата СДСМ се присъедини албанската партия Беса, както и още няколко малцинствени партии. Ход, който очакваше да му донесе категорична победа.

Втори останаха ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски. Наследникът на дългогодишния премиер Никола Груевски беше категоричен, че ще предоговори споразумението от Преспа, с което страната смени името си на Северна Македония. В последните дни на предизборната кампания, обаче, ВМРО смекчиха тона.

Сега в Скопие предстоят тежки преговори за съставяне на правителство и опасността страната да влезе в поредната политическа криза. Досега решаващ фактор винаги е била най-голямата албанска партия, която се е коалирала както с ВМРО, така и със Социалдемократите. Очаква се и сега Демократическият съюз на Али Ахмети с неговите 16 депутатски места, да бъде ключов за съставянето на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести и арести в Москва
Протести и арести в Москва
Коалиционният съвет ще заседава заради поисканите три министерски оставки
Коалиционният съвет ще заседава заради поисканите три министерски оставки