НОВИНИ

Кои са тримата министри, на които бяха поискани оставки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
23:03, 15.07.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Тримата отстранени тази вечер министри са ключови фигури от кабинета Борисов 3. Министърът на финансите всяка година определя държавния бюджет на базата на заложените политики, вътрешният министър управлява едно от ведомствата с най-голям бюджет в държавата, което определя и политиката на национална сигурност. Икономическият министър управлява едно от най-големите държавни дружества - Държавна консолидационна компания, както и е принципал на държавната Българска банка за развитие.

Два пъти финансов министър - Владислав Горанов е участник и в трите правителства на Бойко Борисов. Започнал административната си кариера в министерството на земеделието, той успява да се издигне за десетилетие до поста финансов министър. Първоначално той е заместник министър на Симеон Дянков, а след отстраняването му сяда на стола му. През февруари 2014 г. напуска парламентарната група на ГЕРБ и оглавява Общинска банка.

Във второто правителство на Бойко Борисов се връща като министър и сменя на поста служебният финансов министър - Кирил Ананиев, който му е заместник докато не оглавява здравното ведомство. Водената от него финансова политика е определяна като консервативна,на бюджетите със заложени буфери. Името на Горанов нашумя през миналата година покрай аферата "апартаментгейт". Тогава се оказа, че той живее в апартамент на кума си.

Оставката му е искана многократно, за последен път заради скандалите в Комисията по хазарта. Очакваше се тази седмица Горанов да обяви пред Народното събрание имената на компаниите занимаващи се със хазарт и тези, които са нарушители към бюджета.

Младен Маринов е избран за министър на вътрешните работи през 2018 г. Преди това той е главен секретар на МВР. Името му става известно още в края на първото правителство на Бойко Борисов като тогава Маринов е заместник директор на Столичната дирекция на МВР и е отговорен за опазване на реда при протестите през 2013-та година, които доведоха до падането на правителството тогава. След това Младен Маринов е назначен за директор на столичната полиция. Избран е за главен секретар в третото правителство на Бойко Борисов. Оставката му беше поискана от протестиращите в събота, ден след като стана ясно, че полицаи са били протестиращи.

Юрист от Столична община, бивш директор на Агенцията за приватизация, Емил Караниколов е предложен от Атака за поста министър на икономиката. Като шеф на агенцията за приватизация, продава Булгартабак. Самият той винаги е казвал, че не е партийно назначение. Името му нашумя по време на водната криза в Перник. Тогава той заедно с заместник- министъра на регионалното развитие се занимаваха с изграждането на втория водопровод който да доставя вода към града. Името на Караниколов беше замесено и в последния скандал с Българската банка за развитие и отпуснатите от нея големи кредити. Тогава премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седми ден на протести в София (обобщение)
Седми ден на протести в София (обобщение)
Майк Помпео потвърди: САЩ налагат санкции на „Турски поток“ през България
Майк Помпео потвърди: САЩ налагат санкции на „Турски поток“ през България