НОВИНИ

Владо Бучковски: Договорът за добросъседство с България може да бъде преразгледан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:18, 15.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Балкани

Изборите са тест за проевропейската политика на социалдемократите в Северна Македония. Ако управлението в страната се смени, вероятно Договора за добросъседство с България ще бъде преразгледан. Това прогнозира бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски.

Вотът е третият на Балканите, който се провежда в условия на COVID-19. Пандемията промени предизброната кампания - лиши я от масови митинги, но пък я съпътстваха серия от компромати.

БНТ: Смятате ли, че пандемията може да повлияе на вота?

Владо Бучковски, премиер на Северна Македония /2004-2006г./: Гражданите на република Македония са непредвидливи. Всичко може да повлияе на резултата, защото отзивът на гласачите очаквам да бъде около 50%.

5 коалиции и партии се борят за 120 депутатски места. Според прогнозите нито социалдемократите, нито ВМРО-ДПМНЕ ще спечелят мнозинство и ще търсят коалиция с албанците.

Владо Бучковски, премиер на Северна Македония /2004-2006г./: Коалицията, която ще бъде направена, зависи от резултатите. Имаше много силна конфронтация между Заев и Ахмети, досегашните партньори, но смятам, че е само част от кампанията.

Социалдемократите залагат на евро-атлантическата интеграция на страната. Според ВМРО-ДПМНЕ, обаче, подобна външна политика е отказ от македонската идентичност.

Владо Бучковски, премиер на Северна Македония /2004-2006г./: Много пъти повтарям - не можем да я сменим историята, но от нас зависи, политиците в България и Македония дали ще градим общо.

COVID-19 вече зададе и задачите на новото правителство. Пандемията създаде сериозни проблеми в Северна Македония, затова и решаването им трябва да е приоритет на новия кабинет, смята бившият премиер Владо Бучковски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първан Симеонов: Освобождаването на министри е знак, че Борисов иска да остане до края
Първан Симеонов: Освобождаването на министри е знак, че Борисов иска да остане до края
Турция - четири години след опита за преврат
Турция - четири години след опита за преврат