НОВИНИ

Турция - четири години след опита за преврат

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:01, 15.07.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Турция отбелязва годишнина от осуетения опит за преврат през 2016-та. Равносметка за изминалите четири години направи посланикът на страната в България.

15 юли 2016 година е повод Турция да отдаде почит обикновените хора, които се превърнаха в национални герои за една нощ. Невъоръжените, които удържаха щурма на танковете и тежките машини срещу управлението на Реджеп Ердоган.

Четири години по-късно Турция не спира да преследва структурите на Фетуллах Гюлен - сочения за организатор на преврата ислямски проповедник, който живее в Съединените щати. Към днешна дата отношенията на Анкара с Брюксел са близки до точката на замръзване, а тези с Атина клонят към точката на кипене. Повод за напрежението са сондажите за нефт и газ в спорен район в Средиземно море.

"Искреното ми очакване е Европейският съюз да не се превръща в страна в този спор между нашите две страни, а да насърчава Гърция към диалог с нас", заяви Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България.

Последното решение на турски съд - да промени статута на "Света София" от музей в джамия в никакъв случай не подпомага този диалог. Посланик Секизкьок увери, че грижите за паметника ще останат същите.

"По отношение на промяната на функциите на "Св. София" като джамия, мога да кажа, че решението няма да повлияе по никакъв начин на статута й, определен от ЮНЕСКО и ще се вземат всички необходими мерки за опазване на тази сграда... Ние осъзнаваме колко са важни тези икони и мозайки и ненапразно те са били запазени в продължение на 500 години", допълни Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България.

По отношение на миграционните потоци, координацията между Турция и България води до почти нулев натиск по южната ни граница, напомни посланик Секизкьок. Не така гладко е сътрудничеството по този въпрос с Гърция, подчерта тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владо Бучковски: Договорът за добросъседство с България може да бъде преразгледан
Владо Бучковски: Договорът за добросъседство с България може да бъде преразгледан
Протестиращ всеки ден ще подарява цветя на полицайките
Протестиращ всеки ден ще подарява цветя на полицайките