НОВИНИ

Цвета Караянчева: Левски е лекарството срещу колективната ни безпаметност

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 18.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева произнесе слово тази вечер в Карлово - родния град на Васил Левски, където беше кулминацията на тържествата по повод 183 години от рождението на Апостола.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание:

"Днес честваме рождението на Апостола, един човек от бъдното. Без други притежания, освен чувството за мяра, историческа правота и обич към брата си по тегло. Осъзнал, че времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме, додето не намерим убежище вътре в себе си. Осъзнал, че не само затваряне, а приобщаване е потребно на народа ни.

Левски е лекарството срещу колективната ни безпаметност. Амвонът, от който звучат неказаните истини. Неосквернени от мними тълкуватели. От рамки и клишета, от погазени клетви и обругателства. Не от месии се нуждаем днес. Не от "калпави родолюбци" и нравоучители. А от водачи. От люде разсъдливи, безстрашни, уважителни. Готови от себе си да се отрекат за общото благо. Днес вместо права, отстояваме правомощия. От чуждо име съдим. Допуснахме в речта си думи, които не струват и грош. Но така, както учим децата си на признателност, така трябва да учим себе си на разкаяние и смирение".

Гледайте словото на Цвета Караянчева във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха Е-79 за кратко край Кресна
Протестиращи блокираха Е-79 за кратко край Кресна
Румен Радев: Дали ще сбъднем завета на Левски зависи само от нас
Румен Радев: Дали ще сбъднем завета на Левски зависи само от нас