НОВИНИ

"Сцена на вековете" - започна оперният фестивал

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:36, 18.07.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Във Велико Търново започва оперният фестивал "Сцена на вековете". Организаторите признават, че тази година до последно не било сигурно кои театри и спектакли ще се включат в събитието заради ситуацията с коронавируса. Профилът на публиката също ще се различава това лято, заради липсата на чуждестранни туристи, които по традиция са част от зрителите на спектаклите на открито във Велико Търново.

На хълма Царевец ще бъде дадено началото на 35 фестивал "Сцена на вековете". През последните пет сезона фестивалът промени формата си и предоставя своята открита сцена на всички оперни театри в страната. Началото на културната програма ще бъде дадено с балета „Дон Кихот" от Лудвиг Минкус в изпълнение на балетната трупа на Държавна опера Стара Загора.

„Дон Кихот" е сред любимите заглавия на публиката заради елегантното съчетание между красотата на големите класически балетни картини и огнената експресивност на характерните танци. Всеки мениджър на балетна трупа знае, че зрители за това заглавие никога не липсват. Затова е великолепен избор за откриването на „Сцена на вековете".

Дон Кихот е най-подходящото заглавие. Защо - то е блестящо, интересно, приятна музика, голям спектакъл, голям формат, цялата трупа е на сцената", заяви Силвия Томова, артистичен директор на балета на Държавна опера Стара Загора.

Организаторите от община Велико Търново имат изпитана формула, която ги води при избора на заглавия за фестивала.



"Нашият екип все пак познава работата на всички оперни театри, ние разчитаме, че самите оперни театри ще предложат най-доброто от своята продукция продукция, подбираме бест ъф дъ бест… Има и още едно друго ограничение, с което трябва да се съобразяваме това е, че не всяко заглавие е подходящо за сцената на Царевец, защото тя е огромна - половин декар", заяви Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура" в община Велико Търново.

Пространството на хълма Царевец дава възможност спектаклите да бъдат посетени от близо хиляда души като местата са разположени на задължителното разстояние от метър и половина. На практика нито една друга открита сцена у нас в момента няма подобен капацитет. Но до се танцува под открито небе има не само плюсове.

"Като излезеш навън имаш някакъв момент на дезориентация първоначално, но пък емоцията е много приятна, защото някак си по-оживява картината като е на открито. Спектакли на Царевец ще има през целия август", заяви Анелия Димитрова.

На открито публиката ще може да види още спектакъла на прилепа на МДТ- Велико Търново, Държавна опера Ст. Загора ще представи най-новата си премиера на операта Атила, Плевенската филхармония ще изпълни Четирите годишни времена със солист В. Ешкенази, а Варненската опера ще ни покаже спектакъла на „Хубавата Елена".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пияните шофьори ще заплащат лечението на всички пострадали при ПТП
Пияните шофьори ще заплащат лечението на всички пострадали при ПТП
Видео в RTL срещу българския туризъм, барът опроверга новината
Видео в RTL срещу българския туризъм, барът опроверга новината