НОВИНИ

НС реши: Гласуват вота на недоверие утре в 11:30 ч.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:18, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 03:08 мин.
У нас

Докато в пленарната зала се водеха разгорещените дебати по 5-ия вот на недоверия към кабинета, пред сградата на Народното събрание тече протестът на недоволните от правителството граждани.

Дебатът приключи за 2 часа и половина. Гласуването му ще бъде утре отново в 11:30ч.

БСП поискаха разграждане на олигархично-мафиотския модел на управлението Борисов 3, както те го наричат. Казаха, че само незабавна оставка на правителството може да реши този проблем. Казаха още, че законодателството работи в полза на корупцията.

Тези, които не говориха от опозицията, бяха от ДПС. Те въобще не се включиха в разискванията по дебата за вота на недоверие този път, но предишните дни дадоха да се разбере, че ще подкрепят вота на недоверие, както са го правили досега.

От "Обединени патриоти" видяха слаби мотиви във вота на недоверие и са забелязали това, че имало симпатия към бизнесмена Васил Божков.

От ГЕРБ естествено заявиха, че не е сега времето да подават оставка, че те са отговорна партия и че не искат да дадат в момента властта в ръцете на президента, който да направи служебен кабинет.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Огромните корупционни скандали за 3 години, които преброихме, са над 25. През месец или почти всеки месец държавата се тресеше от един такъв - Кумгейт, Суджукгейт, Оградагейт, Апартаментгейт, Паспортгейт, ЧЕЗгейт, НДКгейт, Боклукгейт, Барселонагейт, Лекарствагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още, и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията.

Борис Ячев - "Обединени патриоти": Екзотичен, но много показателен акцент в тези мотиви между другото е и откритата симпатия и протекция, които вносителите от БСП демонстрират към забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков, твърдейки, цитирам от мотивите, че държавата е предприела репресии с цел изземване на вече успешно развития му бизнес.

Веселин Марешки - "Воля": На призива ви, именно вслушвайки се в българските граждани всички да подадем оставка, и президентът, и правителството и Народното събрание, единствено, както обикновено се отзовахме ние от "Воля", ние единствени сме готови още днес да си подадем оставките, ние сме единствената партия, срещу която никой не протестира.

Тома Биков - ГЕРБ: Какво ще се случи, ако днес приемем вашето предложение правителството да подаде оставка, отиваме на служебен кабинет, без парламент, без ясна програма от страна на президента, който вече година и половина разполага със стратегически съвет, но не са написали една страница за това какво смятат да правят, ако случайно дойдат на власт. Второ - президентът вече е страна по въпроса, това не е институция, която може да бъде медиатор за разрешаване на една евентуална политическа криза. Президентът и вие искате да предизвикате политическа криза без да знаете как после ще я решите, никакви гаранции няма, че може да се постигне диалог.

След края на разискванията по дебата за вота се изказа и вицепремиерът Томислав Дончев, който каза, че корупцията не се бори с думи, изрази съжаление за това, че сме се сраснали с нея и че това е тема, по която трябва да се работи.

Томислав Дончев - вицепремиер: Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество, дали трябва да подава оставка българското правителство или не, докога ще стои? Докато има смисъл, докато има полза. Докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите, повярвайте ми, ако тази връзка се е скъсала няма нужда да ми викате "Оставка" или както е казал великият Аристотел, не Гьоте, както е казал великият Аристотел: "Не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира.

Отвън пред парламента министри коментираха сегашната обстановка и това дали ще подадат оставки.

Владислав Горанов - министър на финансите: Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването към еврото, ако смятате, че това е провал на политиката, или фискалните показатели през последните години са провал на политиката, би значело, че трябва да има претенции към мен, аз не намирам такива основания.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Ще изчакаме решението на Коалиционния съвет, това е най-правилното, ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки. Аз не разбирам защо колегите ми Горанов и Младенов трябва да носят този печат. Не считам, че е редно такова отношение към тези двама министри, а аз лично още веднъж казвам съм готов да поема тази политическа отговорност, но не разбирам защо и колегите ми.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Точно пореден вот на недоверие, смятам, че ще изложим нашите аргументи, така че нека народното представителство да реши. Винаги очаквам да съм част от всеки ремонт, тоест оставката ми винаги е налице.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: В момента няма значение дали един или друг министър ще си отиде, предстоят политически решения, които трябва да се вземат до края на годината и които хората ги чакат. Трябва да се приеме и бюджетът, данъчните закони, с които се оформя политиката през следващата година. От тази гледна точка считам, че един служебен кабинет първо няма кабинет и няма да може да ги приеме тези закони.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Скоро ме питахте кога ще забия ножа на премиера, и аз ви казах, че ако трябва да ме броите - бройте ме от отбора на премиера. По средата на мача фланелка не се хвърля. Не може да се счупи държавата точно в този момент, тя кризата идва, независимо дали искаме, или не. Аз дори не искам да участвам в решаването на кризата, защо мислите, че се натискам.

Засега очакванията са вотът на недоверие утре да бъде отхвърлен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийм с втора поредна титла на демо турнир в Берлин
Тийм с втора поредна титла на демо турнир в Берлин
Унай Емери подписал предварителен договор с Виляреал
Унай Емери подписал предварителен договор с Виляреал