НОВИНИ

Дебати по вота в пленарна зала. Пред парламента - протест

живо дебати вота пленарна зала парламента протест
bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

На извънредно заседание депутатите обсъждат вота на недоверие, който БСП внесе с мотиви "Корупция". Това е пети вот на недоверие за кабинета "Борисов 3" и втори от началото на тази година.

Докато в пленарна зала вървят дебатите по вота, пред парламента се провежда протест с искане за оставката на правителството, депутатите и главния прокурор.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова представи мотивите на за искания срещу кабинета вот на недоверие. По думите й, нахлуването на прокуратурата в президентската институции и разследванията срещу двама съветници на Румен Радев е само поводът за общественото недоволство, а причините за него са много по-дълбоки.

Те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта.

"Корупцията е легализирана институционално", категорична е Нинова.

В отговор на критиките от опозицията депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че към управляващите е гласувано доверие и те носят отговорност. По думите му, страната ни е в "нелека ситуация", а заради протестите в София и страната има "емоция и адреналин", но управляващите трябва да носят отговорност пред своите избиратели, които са им гласували доверие.

За ГЕРБ може и да бъде по-добре, ако максимално бързо отидем на избори, но ние носим отговорност.

Депутатът отправи призив към протестиращите граждани.

Да влагаме разум. Емоциите и адреналинът не са добър съветник. Оставката ще доведе до това, че ще останем без работещ парламент. Сега исканията са политически, но след няколко месеца могат да станат икономически и социални.

От опозицията заявиха, че премиерът Борисов трябва да присъства в пленарна зала, тъй като вотът е свързан именно с неговото управление. В отговор, председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че премиерът все още не се е завърнал от Европейския съвет в Брюксел и това е достатъчно важна и уважителна причина да отсъства от извънредното заседание.

На дебатите в пленарна зала присъстват вицепремиерите Томислав Дончев, Марияна Николова, Екатерина Захариева както и повечето министри от кабинета, сред които на здравеопазването, труда и социалната политика, енергетиката.

От парламентарната трибуна се изказа и зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който след като обоснова несъгласие с мотивите за вота, заяви категорично, че "Обединените патриоти" ще подкрепят правителството като коалиционен партньор и ще гласуват срещу вота.

От ВМРО чуваме гласа на нацията и избираме пътя на диалога, търсим националното единство, а не разединението. Затова всички ние от групата на "Обединени патриоти" ще гласуваме срещу вота на недоверие.

"Този вот ще бъде отхвърлен и това е добра новина за вас, защото в този парламент вие сте най-малко готови за избори". Това заяви, обръщайки се към депутатите от левицата, народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

"Много ми е чудно защо вие не отидете при протестиращите, да видим вас как ще ви посрещнат", допълни Биков.

"Мафията се е впила в икономиката, владее институциите, контролира медиите, но не може да контролира душите на хората. Хората се събудиха, времето на ГЕРБ изтече. ГЕРБ вече е в миналото". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Кристиян Вигенин.

"Българският народ разбира, че няма никаква искреност в призивите на Радев и Нинова. Защото виждат едни от най-порочните практики. В ЕП те уж са опозиция на ЕНП и на Радан Кънев, а в България са заедно с т.нар. крайна десница". Това заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Ние сме единствената партия, срещу която никой не протестира. Защото сме готови да чуем гласа на народа", допълни той.

"Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държава, и големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея. Само че, корупцията не се бори с думи, хайки и потери. Тя се бори с институции и закони. Има ли такова мнозинство в тази зала, което да има силата и волята да използва законите по най-добър начин? Това е големият въпрос". Това заяви в изказването си вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Това правителство ще стои докато има смисъл, докато има ползва, докато не се скъса връзката с българските граждани, каза в заключение Дончев.

Докато депутатите дебатираха по мотивите за вота на недоверие, пред сградата на парламента протестиращи граждани направиха импровизирана блокада на движението, като започнаха да преминават непрекъснато през пешеходната пътека на бул. "Цар Освободител".

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът на Молдова може да гласува вот на недоверие на правителството днес
Парламентът на Молдова може да гласува вот на недоверие на правителството днес
Военен хеликоптер се разби на Карибите
Военен хеликоптер се разби на Карибите