НОВИНИ

Караниколов: Ще поема отговорност, но не разбирам защо Горанов и Маринов трябва да носят този печат

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 20.07.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Готов съм да поема тази политическа отговорност, но не разбирам защо и колегите ми - Младен Маринов и Владислав Горанов трябва да носят този печат.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред парламента, за поисканите оставки на тримата министри.

"Защото министър Горанов и неговият екип, те направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна кондиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов МВР има високо признание от хората. Разбира се, има грешки, това е тежка система, но Маринов е израснал и е научил всичко в тази система", коментира още Караниколов.

И обясни: "Темите по отношение на мен са добре известни - това са "Булгартабак", дипломатическият корпус. И по двете теми мога да ви кажа. По едното имаме международен консултант, има проведен и спечелен конкурс, никъде вътре не пише, че е някой от ДПС.

За дипломатическия клуб скандалът не беше за цената на сделката, а защо едни млади 28-годишни са получили кредит от една търговска банка. Какво да кажем на младите хора? - Отивайте в чужбина, след 35 се върнете, ако ставате за нещо. В крайна сметка банките решават дали да дадат кредит. Ние бяхме на чист търг, на който имаше двама участници, единият се отказа. По отношение на цената няма нищо".

Караниколов каза, че му е чудно защо никой не коментира сделката за ИПК "Родина".

"Сградата - незавършеното строителство - там освен цената, по която никой нищо не каза, Агенцията за приватизация, която аз представлявах, взе ефективно 10 млн. неустойка. На някой друг, от тези, които казват, че не е свързан с ДПС, взимал ли е такава неустойка, правил ли е такива неща?", попита министърът.

Той заяви, че ще изчакат решението на Коалиционния съвет.

"Ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки, в Министерството на икономиката работят експерти, те са в изключително добра кондиция. Не считам, че икономиката на България преди коронавируса беше в тежко състояние. Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България. В кондиция сме".

Караниколов коментира и вота на недоверие днес.

"Народното събрание ще реши за вота на недоверие. Разбира се, ние министрите, сме тук да подкрепим кабинета като дейност. Отвън хората ги разбираме. Те имат наистина претенции, които трябва да се чуят, на които трябва да се обърне внимание, но трябва да видим с кого да говорим".

На въпрос готов ли е да излезе пред парламента и да говори с протестиращите, Караниколов попита: "С кой да говорим - те нямат представителство. Най-вероятно ще бъдем освиркани. Ако има лидери, които ясно могат да изразят тяхната визия, защото много от нещата, които чуваме, са от липса на демокрация, от липса на свободата на словото, което за мен е работа на журналистите, няма как политиците да се намесват. Има социални, икономически претенции. Винаги ги е имало и трябва да им обърнем внимание", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истанбул ББ триумфира за първи път с титлата в турската Суперлига
Истанбул ББ триумфира за първи път с титлата в турската Суперлига
Тити Папазов: Задълженията на Левски са вече 5 800 000 лв
Тити Папазов: Задълженията на Левски са вече 5 800 000 лв