НОВИНИ

Продължават преговорите в Брюксел. Как ще се разпределят парите?

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 20.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Европа

Цяла нощ продължи срещата на върха в Брюксел. Европейските лидери се опитват да постигнат компромис за бюджета на Европейския съюз и за фонда за възстановяване. Такъв обаче все още не е оповестен, не се знае дали, кога и какво съгласие ще бъде постигнато.

Безспорен е фактът, че Европа е много разделена, коментира в студиото на Сутрешния блок на БНТ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Според него става дума за нещо много повече от пари, става дума за способността на ЕС да реагира единно на кризата, да взима решения, става дума за това доколко солидарността ще бъде водещ принцип в дейността на ЕС. Значението на срещата е много по-голямо от разговори за възстановителния фонд.

Съгласието не може да бъде постигнато без взаимни компромиси и от двете страни. Най-често ЕС успява да постигне подобно съгласие, но този път ситуацията е по-трудна, заради многото натрупани кризи и нуждата от нови подходи.

Повечето страни целят укрепване на конструкцията на ЕС, докато Четворката+Финландия е с приоритет цената, обясни Кючуков. България до сега е заявила, че има готовност да поеме средствата. По нито един от спорните въпроси не сме чули българската позиция. Дебатите е водят между други страни.

Непреодолимият въпрос е този за солидарността, смята Тончо Краевски. Ако се погледне дебатът, става ясно, че именно солидарността е един от най-големите проблеми. От едната страна има северен блок от държави, чието "сърце" е Германия. Тези държави имат силен експорт с амбиции извън ЕС и се нуждаят от еврото. Има и южен блок, чиято икономика е фокусирана на континента и вътре в съюза. България е в периферията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Винаги съм готов с оставка
Данаил Кирилов: Винаги съм готов с оставка
Протестиращи блокираха движението пред Народното събрание
Протестиращи блокираха движението пред Народното събрание