Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Все още без компромис на срещата на върха в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:08, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Цяла нощ продължава срещата на върха в Брюксел. Европейските лидери се опитват да постигнат компромис за бюджета на Европейския съюз и за фонда за възстановяване. Такъв обаче все още не е оповестен.

Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел.

Преди половин час европейските лидери бяха пуснати, за да поспят и в 4 часа брюкселско време срещата на върха продължава отново. Безпрецедентно дълга среща на върха. Най-лошото в случая обаче е, че те не могат да постигнат компромис.

Кои са разделителните линии?

На първо място е т. нар. възстановителен фонд след коронавируса в размер на 750 млрд. евро. Вече се спори дали това ще бъде размерът на фонда.

Втората разделителна линия е как да бъдат разпределени средствата в този фонд - дали да бъдат предоставени на държавите като безвъзмездни средства, или като кредити. Това, което разделя пък северните и южните държави, е контролът на харченето на парите. "Пестеливата четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, искат по-голям контрол върху средствата, които ще бъдат похарчени от всички държави членки, защото тези 750 млрд. евро ще бъдат осигурени от финансовите пазари, като всичките 27 държави стават гарант за тях.

В този контекст беше изказването на Бойко Борисов, който каза на нидерландския премиер Марк Рюте, че се опитва да бъде полицаят на Европа, но така или иначе пестеливите държави имат своето право, защото те също стават гарант за парите, които ще бъдат похарчени, например, от Италия или България.

Друга разделителна линия е свързана с принципа на правовата държава - обвързването на евросредствата със спазването на принципите на върховенството на закона. Това е нещо, което разделя Западна от Централна Европа, защото унгарският премиер Виктор Орбан е най-големият противник на тази клауза.

Разделенията остават. Предстои да видим дали днес европейските лидери ще постигнат някакъв напредък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът заседава извънредно заради вота на недоверие
Парламентът заседава извънредно заради вота на недоверие
Издирват бащата и други близки на малтретираното дете от Перник
Издирват бащата и други близки на малтретираното дете от Перник