Бойко Борисов обсъди с "пестеливата четворка" приемлив за всички изход за разпределението на парите от ЕС

от БНТ
18:37, 19.07.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
бойко борисов обсъди пестеливата четворка приемлив всички изход разпределението парите

Върховенството на закона е в основата на всяка демокрация и България напълно подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

В рамките на провеждащия се там Европейски съвет премиерът проведе среща с лидерите на страните от т.нар. „пестелива четворка", както и с премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че въпреки намаления като цяло европейски бюджет, настоява средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени на същите нива. Министър-председателят посочи и желанието на страната ни да участва в разпределението на подкрепата за по-слабо развитите региони.

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с „пестеливата четворка" приемлив за всички изход, след като вече втори ден продължава заседанието на Европейския съвет, без да бъде постигнато споразумение за европейския бюджет за периода 2021-2027 г. Разговорите продължават в отделни срещи и формати, като се очаква по-късно тази вечер Съветът отново да се събере за дискусия.

Към момента лидерите на 27-те държави-членки не са стигнали до съгласие по огласеното на Съвета компромисно предложение от председателя Шарл Мишел. В него бяха засегнати два основни спорни въпроса – управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса и баланса между грантовете и заемите в него.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи вчера нов подход, наречен „свръхспешна спирачка". Той позволява на всяка страна от ЕС, която изпитва безпокойство относно начина на отпускане и разпределение на средствата от Фонда, да постави въпросите си пред Европейския съвет или Съвета на ЕС. Днес се очаква Шарл Мишел да представи ново, преразгледано предложение за бюджета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
11-ият ден на протести в София премина мирно
11-ият ден на протести в София премина мирно
Голямо задръстване на магистрала "Тракия" заради катастрофа
Голямо задръстване на магистрала "Тракия" заради катастрофа