НОВИНИ

Винарска изба от Мелник с награда в световната класация "World's Best Vineyards"

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 19.07.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Награда в световната класация "World's Best Vineyards" спечели винарска изба от Мелник. Българският винопроизводител е класиран на 39-то място в "50-те най-добри винени дестинации в света". Престижната класация бе обявена в Сонома Валей, Калифорния, а отличието се присъжда за развитие на винения туризъм в района на Мелник, Сандански и Петрич.

Класацията „Най-добрите лозя в света" се изготвя от над 500 експерта в сферата на винения туризъм от всички краища на света. Тази година до производителите от най-популярните дестинации за винен туризъм като Тоскана, Чили и Аржентина се нарежда и винарската изба на Никола и Любка Зикатанови от Мелник, която представя България.

"Никога даже не сме си позволили да я следим, тъй като в тази класация влизат световно известни винарни с 200 годишна история от Франция, от Германия, от Калифорния, най-популярните винарни. Не сме и допускали, че може да се мерим с тях, но явно нашата позиция на екзотика също ни помага, и на новост във винения свят", заяви Любка Зикатанова - собственик на винарна.

"За пръв път на световната карта на винения туризъм с класацията през 2020 г. се появяват 3 нови дестинации - една в Япония, една в Индия и една в България. И това е нашата най-голяма гордост, че ние вече сме на световната карта на винения туризъм. Тук идват туристи и се надявам да идват още повече", разкри Никола Зикатанов - собственик на винарна.

Критериите за оценка в престижната класация са комплексни и включват цялостното туристическо изживяване - виното, лозята, винения тур и традициите, свързани с винопроизводството. Сътрудничеството между винарните в района е довело до създаване на Мелнишките винени маршрути, които представят на туристите района като дестинация за винен туризъм.

"Това, което все още липсва, е съдействието на цялото общество, на държавните, на общинските власти, които не е достатъчно само да разбират, че това е сериозен бизнес, а трябва и да помагат във всичко - от пътищата, до качеството на ресторантите и хотелите", посочи Никола Зикатанов - собственик на винарна.

Въпреки че произвеждат световно известни сортове вино, семейство Зикатанови най-много се гордеят с местните сортове и най-вече широка мелнишка.

"Мисля, че това може да ни отличи от винарните в целия свят, да ни даде специфичен облик и да покаже нашата идентичност", заяви Любка Зикатанова - собственик на винарна.

Никола и Любка Зикатанови са категорични, че виненият туризъм не е само бизнес, но и начин на живот, а във винарната им гостите могат да видят всеки етап от винопроизводството - от лозята до готовия продукт.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клип с насилие над дете взриви социалните мрежи
Клип с насилие над дете взриви социалните мрежи
Протестиращи не блокираха главен път Е-79
Протестиращи не блокираха главен път Е-79