НОВИНИ

България подкрепя принципа "европари срещу спазване на върховенството на закона"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 19.07.2020
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Трети ден среща на върха в Брюксел, компромис за бюджета на ЕС и за фонда за възстановяване обаче все още няма. 27-те държавни и правителствени ръководители продължават разговорите и в този час. Българският премиер Бойко Борисов също е сред тях.

Третият ден на срещата започна с прогнозата на Меркел, че и днес компромис може и да няма.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Трети решаващ ден на преговорите. Темите са различни - големината на фонда за възстановяване, как да се управлява, а също и въпросите, свързани с правовата държава са добре обсъдени. Но дали ще се стигне до решение - не мога да кажа. Има добра воля за това, но има и много различни позиции. Аз ще опитам да посреднича, но може и да няма положителен резултат днес.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя предложението получаването на евросредства да бъде обвързано с принципите на правовата държава.

Бойко Борисов - премиер на България: Досега основната тема е върховенството на закона и кой какво разбира под този термин. Аз съм го подкрепил във всичките му варианти, но има държави-членки, които се притесняват. Например словенският колега, който е бил вкаран в затвора от поръчкови съдии и прокурори, след това е спечелил изборите с болшинство и отново е премиер. И ми разказа как може едно върховенство на закона всъщност да унищожи един човек, в Словения говоря".

За да спечелят подкрепата на пестеливите държави, евролидерите обсъждат и намаляване на безвъзмездните средства от фонда за възстановяване с 50 милиарда за сметка на кредитите, както и инструмент за контрол на харченето на парите. Премиерът Бойко Борисов обсъди с „пестеливата четворка" приемлив за всички изход. Борисов е настоял средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени на същите нива.

В Брюксел Борисов каза, че във вторник или сряда ще завърши проверката в МВР по случая с битото по време на протестите в София момче.

Бойко Борисов - премиер на България: Горчиво съжалявам и никога, никога това не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон или където и да е било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им дава възможност да отидат да учат, работят, да пътуват, да видят света.

Премиерът каза още, че България е единствената страна, в която хората продължават да си мислят, че пандемия от коронавирус няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската асоциация на заведенията: Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм
Българската асоциация на заведенията: Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм
Протест на българи във Виена
Протест на българи във Виена