НОВИНИ

11-ият ден на протести в София премина мирно

Александър Марков
от Александър Марков
19:00, 19.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

За 11-ти ден граждани се събраха на протест в центъра на София. Срещата на недоволните беше около фонтана пред президентството в 19:00 часа. Исканията им са оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни избори. Bntnews.bg. излъчи Live Stream от началото на протеста.

Без инциденти и без напрежение протече днешният тричасов протест. От трибуната на демонстрантите беше изчетена декларация, която осъди демонстрациите на авторитарност, безнаказаност и незачитане на закона от страна на управляващите. Осъдиха и проявите на насилие и посегателствата срещу мирни граждани от страна на органите на реда, визирайки случая с битите от полицаи студенти преди няколко дни.

Тази вечер на протеста беше обсъдено как ще протече новата фаза от протестите утре, които ще прераснат в гражданско неподчинение, с блокиране на сградата на Народното събрание от 7:00 до 20:00 часа вечерта.

Протестиращите призоваха други хора, които не могат да дойдат в София, да изразят своето гражданско неподчинение пред съдебните палати на градовете, в които се намират.

"Трябва да не спираме, трябва да не продължаваме да се борим, защото това са едни и същи лица от 30 години и това трябва да се промени. Ние сме на 1-во място в ЕС по корупция и на последно по свобода на речта", каза пред БНТ една от протестиращите.

Снимка: БГНЕС

"Да, със сигурност подкрепям протестите и подкрепям свалянето на правителството, както в много чуждестранни медии се пишеше, че Бойко Борисов бил позволил да се случи корупцията в България, според мен той не е позволил, а той я оглавява и той оглавява цялото разграбване на държавата, същото го правят и другите партии", е мнението, което изрази пред нашия екип друг протестиращ.

"Трябва да отстъпят, няма начин, това е народен протест, младите са тук.", "Аз не мога да знам още колко ще изтърпят управляващите, факт е, че недоволството е много голямо и расте и според мен, още ще расте. Поредни изказвани днес които са абсурдни на г-н Борисов". Бяха други мнения, които се чуха на протеста.

"Не ми е много ясно какъв е проблема да се свика Велико Народно събрание, да се коригира Конституцията и да започнем на чисто. Нямам 30 години да чакам светлото бъдеще. Искам го веднага!", смята протестираща.

Към 20:00 часа движението по бул. Цар Освободител беше блокирано. Демонстрациите бяха без напрежение и без инциденти.

Протестът тази вечер продължи докъм 22:00 часа, както беше обявен по-рано.

Снимки: Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: МВР ще е готово с проверката на 21-22 юли по сигналите за полицейско насилие над протестиращ
Борисов: МВР ще е готово с проверката на 21-22 юли по сигналите за полицейско насилие над протестиращ
Бойко Борисов обсъди с "пестеливата четворка" приемлив за всички изход за разпределението на парите от ЕС
Бойко Борисов обсъди с "пестеливата четворка" приемлив за всички изход за разпределението на парите от ЕС