НОВИНИ

СДВР: Запазете протеста мирен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:15, 19.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Една жена е задържана на протеста снощи защото е носила газови пистолет, съобщиха от МВР. Зам.-директорът на столичната полиция Антон Златанов подчерта, че Законът забранява на митинги, манифестации и масови събирания да се носи каквото и да е оръжие.

От полицията призовават през следващите дни да се запази мирният характер на протестите. Причината - призивите за гражданско неподчинение и блокади.

От полицията са категорични, че т.нар. "граждански арести", както и блокирането на кръстовища и институции, каквито призиви има от организатори на протестите в медии и социални мрежи са нарушения на закона.

"Да се запази обществения ред, да се запази протеста мирен. Да се направи така от страна и на организаторите и на протестиращите, че да бъдат отправени необходимите послания към политици и общественици, но да бъдат в границите на спазване на Законодателството на Република България", призова старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

Снимка: БГНЕС

Златанов подчерта, че е необходим диалог между полицията и организаторите на протеста и призова да се спази Закона. Мероприятието трябва да бъде заявено в Столична община с времетраене и места на провеждане, както и маршрути на шествията, за да се осигури безопасността на всички.

"Безразборното блокиране на кръстовища, на маршрути на масовия градски транспорт в крайна сметка нарушава правата на останалите, които не протестират", заяви старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

От полицията напомнят още, че както всеки има право на протест, така и всеки има право на труд и свободно придвижване.

"В града, освен протестиращите, има и огромен брой други граждани, които желаят да отидат на работа, желаят да се приберат в домовете си и при семействата си. Независимо от партийните пристрастия и искания, те също имат права и ние като полиция сме длъжни да осигурим и техните права", заяви старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

От СДВР призовават още хората да не се поддават на провокации и при необходимост да търсят съдействие от полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха доброволец за палежа на катедралата в Нант
Задържаха доброволец за палежа на катедралата в Нант
Фабио Куартараро с дебоютен успех в "Moto GP"
Фабио Куартараро с дебоютен успех в "Moto GP"