НОВИНИ

Унищожена реколта в община Тутракан заради сушата

bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 19.07.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Без реколта от царевица и слънчоглед в община Тутракан.

Най-засегнати са посевите в землищата на 8 села, сред които Старо Село и Нова Черна. Там площите с царевица са напълно унищожени от сушата и част от земеделците в района са застрашени от фалит.

Владко Бончев отглежда над 1000 декара царевица, слънчоглед и пшеница. Твърди, че от години не е имало такава суша, която е поразила реколтата напълно. От януари досега в района са паднали само 108 литра дъжд на квадратен метър.

"В предни години добивите варираха между 700-800 килограма до един тон при поливните полета при царевицата. При слънчогледа от порядъка на 300-350 килограма. Не са малко и случаите, когато надвишаваха и 400 килограма. При царевицата сега не очакваме нищо, при слънчогледа може би в порядъка на 60-80 килограма", коментира Бончев.

Иван Ангелов, който отглежда около 9 хиляди декара, също е изправен пред подобен проблем.

"Трагично е бих казал положението при нас. Жътва на царевица няма да има. Ще бъде нулева, защото просто няма нищо в нея. Слънчогледа можем само да предполагаме. Едни 50-60 килограма", заяви Ангелов.

Той е притеснен и заради разходите, които е направил за препарати и торове, както и за рентите, които трябва да плати.

"Аз ще залагам земя, лична, за да мога да тегля кредит, да мога да си оправя годината. Положението е много тежко, бих казал трагично за нас тука, земеделците са пред фалит".

Царевицата на Илко Тодоров от село Старо Село също е напълно унищожена. И според него тя не е годна дори за производството на силаж или биогаз.

"Имаме дъжд за месец юни в рамките на 40 литра. От първи юли до днешна дата имаме само един литър", коментира той.

Освен сушата земеделците подозират, че за липсата на дъждове вина има и една нова технология, въведена съвсем скоро в района.

"Имаме опасения, че противоградни оръдия, които действат на територията на община Тутракан по някакъв нерегламентиран за нас начин, или дотам не регламентиран начин влияят също върху наличието на дъжд", коментира Владко Бончев.

Местните земеделци са изпратили и запитване до ресорното министерство доколко е правилна употребата на противоградни оръдия, когато все още няма въведен законов регламент за използването им, както и дали наистина те влияят на дъждовните облаци. Засега обаче нямат отговор.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шесто издание на Витоша летен фест
Шесто издание на Витоша летен фест
Туристически автобус се преобърна в Канада, има жертви
Туристически автобус се преобърна в Канада, има жертви