НОВИНИ

Заради вандалски прояви, реновират фасадата на зала "Лотос" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 19.07.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

До седмица ще приключи реновирането на фасадата на зала "Лотос", която община Пловдив предостави за безвъзмездно ползване на Природонаучния музей в града. Това става по проект, одобрен от Националния институт по недвижимо културно наследство.

Ремонтът се наложи след като бездомници многократно влизаха в сградата.

Бездомниците се нанасяли периодично в градината до зала "Лотос" - алармира директорът на Природонаучния музей в Пловдив. Той многократно пускал жалби в полицията, но ефектът бил временен.

"Напоследък тя се беше превърнала в един център за настаняване на бездомни хора. Те извършваха и доста вандалщини тук в района и като цяло дори го бяха превърнали в обществена тоалетна. Недопустимо е в центъра на Пловдив, още повече до нашата сграда, да има такова място", коментира директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Вандалите многократно разбивали стъклата на сградата, дори откраднали външно тяло на климатик.За да се стопират тези прояви,от музея започнаха ремонт.

"Подменили сме изцяло покрива, така че да спрем течовете, които бяха настъпили в последно време. Тези стъкла, които са в периферията на самата сграда, доста от тях са изпочупени,ще ги подменим. Предвидили сме видеонаблюдение, СОТ, пожароизвестителна система", разказа директорът на музея.

А иначе дали в залата ще бъдат поставени макети на динозаври, африкански животни или тя ще се превърне в образователен център, ще стане ясно след обществен дебат следващата година.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите (Видео)
Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите (Видео)
Започна третият ден на преговори в Брюксел
Започна третият ден на преговори в Брюксел