НОВИНИ

По-прецизна радиодиагностика при тумори. Изследването се поема от НЗОК

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:31, 19.07.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Здраве

В Александровска болница значително увеличиха шансовете за излекуване на пациенти с ендокринни тумори и рак на простатата. Те започнаха сами да произвеждат специфичен радиоактивен медикамент, който се използва за фина диагностика на съществуващите метастази. И още една добра новина - изследването се поема от здравната каса.


Зад дебелите стени на радиофармацевтичната лаборатория работи малка ядрена централа или минициклотрон. В случая заданието е да се активира галий, нужен за няколко пациента.

"Този изотоп живее 68 минути. т.е. той трябва да е на място, съвсем бързо ние да го произведем, за да го окачествим защото това също заема време", обясни доц. Валерия Хаджийска - р-л клиника по нуклеарна медицина, Александровска болница.

"Сега се разпределят дозите, които идват от производствения комплекс те са индивидуални, се изчисляват индивидуално за всеки един пациент изчисляват се според теглото на пациента и спецификата на заболяването, в тази стая става инжектирането на пациентите", разкри Николай Петков - рентгенов лаборант.

Това са първите дози на антитела, маркирани с радиоактивен галий. Оказва се, че другият радиофармацевтик - маркираната глюкоза, която се използва при повечето тумори не сработва при рак на простатата и невроендокринните тумори.

"Докато при останалите разчитаме на глюкозния метаболизъм то явно дори и в световен мащаб още хората научно не са разбрали защо специално простатния карцином и невроендокринните тумори не се характеризират с чак такъв висок гюкозен метаболизъм", обясни доц. Валерия Хаджийска.

Затова пък на повърхността на туморните клетки излизат специфични рецептори, които точно ги издават. И маркираните с галий антитела улавят всяка клетчица метастази. В случая - ясно се виждат светещи точки в два лимфни възела.

"Ние променяме представите за патологичен лимфен възел, т.е. той може да е 5-6 мм и да е проблем", посочи доц. Валерия Хаджийска.

Но сега хирургът ще знае точно какво да премахне.

Д-р Кирил Младенов - клиника по нуклеарна медицина, Александровска болница: Какъв обем да е операцията, кои лимфни вериги са засегнати локално или далечно.

Затова пациентът не се поколебал и за миг да се подложи на изследването с радиоактивния медикамент.

"То най-детайлно ще даде картина на заболяването, ако има нещо което е невидимо", уточни Пеньо Вълчев.

И шансовете му да победи заболяването са нараснали значително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи не блокираха главен път Е-79
Протестиращи не блокираха главен път Е-79
Протести във Варна, Русе и Пловдив
Протести във Варна, Русе и Пловдив