НОВИНИ

12-ият ден на протести в София продължи от сутринта до вечерта (обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
23:10, 20.07.2020
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор продължават. За 12-ти ден граждани се събираха в центъра на София. Протести имаше и в други градове.

Антиправителственият протест пред Народното събрание продължи от сутринта до вечерта.

Протестиращите издигнаха лозунги за окупация на парламента в отсъствието на премиера, който участва в Европейския съвет в Брюксел.

Последните дни и по молба на полицията протестите в София приключват около 22 часа.

Около 20 часа основният протест пред Народното събрание обяви своя официален край. Групи протестиращи останаха, за да блокират кръстовището до Ректората на Софийския университет и Орлов мост.

Днешните протести продължиха над 15 часа. Площадът пред НС се напълни с хора с три основни искания: оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори.

Днес парламентът буквално беше окупиран отвън от 7:00 часа от протестиращи, а вътре се провеждаха дебатите по внесения вот на недоверие. Без инциденти и без напрежение протекоха демонстрациите днес.

В 20:00 часа целият площад пред Народното събрание до кръстовището с бул. Васил Левски беше пълен с хора. Движението по бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски е блокирано. До момента демонстрациите протичат без напрежение и без инциденти.

И днес хората поискаха оставката на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни избори.

Рано сутринта, докато в парламента имаше дебатите по вота на недоверие към кабинета, отвън протестиращите блокираха движението по булевард Цар Освободител.

И отправиха своите искания към депутатите в парламента:

"Трябва да използваме всеки позволен подход, за да бъдем чути и за да бъдем разбрани от премиера, защото явно продължава да не разбира, че всъщност цяла България вече е против това правителство".

"Нали знаете как се отпушва един канал като е затлачен с боклуци, трябва доста напор силен, почват да текат боклуци и така. Трябва да има избори, докато се изчисти цялата политическа система".

По обяд част от протестиращите за кратко спряха метрото в посока Младост, след като задействали бутона за безопасност в станцията на Софийския университет. А на площад Народно събрание се изви Дунавско хоро.

"Нещата вървят към един предизвестен опит Борисов да се запази за всяка цена. Вариантите са два. Единият вариант е да има един сламен човек, сламени хора, които Борисов ще командва с есемес, както досега. Другият вариант е ще махне всички освен себе си. За нас гражданите нито един вариант не е приемлив, защото това означава, че корупцията остава. Гешев е с манталитета и изказа на фатмак, което означава че той ще бъде махнат на 100%, ние няма да отстъпим докато Гешев и "гешевтината" от прокуратурата не ги променим", заяви Николай Хаджигенов, организатор.

"Ние им даваме още един два дена да си помислят, явно им трябва малко повече време да помислят, ние вече помислихме,размислихме и според нас на дневен ред вече не са оставките, а направо присъди и затвор".

Близо 13 часа след началото на протест протестиращите блокираха кръстовището на Ректората на Софийския университет.

Част от протестиращите стигнаха и пред Българската национална телевизия, където поискаха оставката на Генералния директор - Емил Кошлуков. За това настояха граждани, представители на движение БОЕЦ, "Правосъдие за всеки" и лидерът на "Да България" Христо Иванов, който заяви, че не е доволен от начина, по който БНТ отразява ситуацията и затова е сезирал СЕМ. От БОЕЦ се опитаха да влязат в телевизията, но бяха спрени от полицията.

Протестиращите разпънаха палатка пред входа на телевизията и заявиха, че днес блокадата е само предупредителна.

Още за протеста вижте в прякото включване на Александър Марков.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и по-топло време днес
Слънчево и по-топло време днес
Eвропейските лидери разглеждат ново компромисно предложение на Шарл Мишел
Eвропейските лидери разглеждат ново компромисно предложение на Шарл Мишел