НОВИНИ

Eвропейските лидери разглеждат ново компромисно предложение на Шарл Мишел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:41, 20.07.2020
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов е в Брюксел. Там и в този част продължава срещата на върха за бюджета на Европейския съюз за следващите седем години и фонда за възстановяване след коронавируса. В момента европейските лидери разглеждат ново компромисно предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Предвижда се фондът за възстановяване от коронавируса да остане в размер на 750 милиарда евро, но безвъзмездните средства в него да бъдат намалени от 500 на 390 милиарда, а кредитите да станат 360 милиарда евро. Промяната дойде след натиск от така наречените пестеливи държави, които са против предоставянето на грантове. Очакванията са днес евролидерите са постигнат компромис.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Ние работихме усилено и това предложение е плод на колективна работа с всички лидери и екипите. Знам, че последните стъпки винаги са най-трудни. Но имам увереност. Дори да е трудно, важно е да продължим да работим. Убеден съм, че е възможно да постигнем споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-ият ден на протести в София продължи от сутринта до вечерта (обобщение)
12-ият ден на протести в София продължи от сутринта до вечерта (обобщение)
ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави
ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави