НОВИНИ

След маратонската среща на върха в Брюксел: има надежда за споразумение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
По света

Маратонската среща на върха в Брюксел продължава четвърти ден. Лидерите от ЕС обсъждат бюджета на Европейския съюз за идните седем години и фонда за възстановяване след пандемията от коронавирус. Споразумение все още няма, но няколко европейски лидери изразиха днес надежда за положителен развой в следващите часове.

Четвъртият ден на срещата на върха още не е започнала. Преди малко беше отложена за 19:00 часа българско време. Европейските лидери започнаха да пристигат в Съвета. Преди малко влезе и българският премиер Бойко Борисов, който каза, че прави всичко възможно да сближава позициите между спорещите си колеги.

Снимка: БГНЕС

Борисов изрази разочарованието си, че прекалено малко се говори на тази среща за медицинския аспект и изрази опасение, че следва нова вълна от коронавирус. Откакто е в Брюксел, българският премиер настоява за приемането на общоевропейски медицински протокол, което означава да има единни правила например за носенето на маски.

Днес той каза, че почти не се говори на срещата на върха за здравеопазване, а здравето е преди парите.

"Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера и Юга, от Централна и Източна Европа и го казвам от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави. Аз и на съвета снощи казах, че ще споделя своето разочарование от това, че медицинската част на пандемията изобщо не се коментира. Мерките за преодоляване на пандемията и на следващи вълни изобщо не се коментират. И че ако не го направим този единен медицински протокол за всички държави - членки и не само - за всички балкански страни и за страните на територията на Европа, които не са в ЕС, октомври - ноември месец отново ще има изказвания на държавните глави по телевизията с обръщения към нациите си, които обявяват трагични събития и хиляди починали хора.
Считам, че здравето и медицината трябва да са преди парите", заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

Снощната среща на евролидерите се превърна почти в закуска. Те си тръгнаха рано тази сутрин. Прехвърчали са искри между френския президент Макрон, австрийския канцлер Курц и нидерландския премиер Марк Рюте. Макрон се е раздразнил, че Курц излиза да говори по телефона. Курц пък след това коментира, че недоспиването прави хората раздразнителни. Нервите са опънати до краен предел, но днес има надежди за споразумение.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: След три дни и три нощи на маратонски преговори, навлизаме в решаващ етап, но имам усещането, че европейските лидери действително искат споразумение, те ясно показаха воля да намерим решение, европейските граждани и Европейският съюз се нуждаят от решение, за да преодолеем кризата и за да подготвим Европа за бъдещето. С положителна нагласа съм за днес. Още не сме на финала, но нещата вървят в правилната посока.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Сега трябва да навлезем в подробности по новото предложение. То непременно трябва да е компромисно, така че да се върви напред, но и трябва да запази амбицията за нашите големи Европейски политики за бъдещето. Особено по отношение на климата, суверенитета, дигиталната сфера и бъдещето на нашата младеж. И амбиция за план за възстановяване. Това е условието за нашата солидарност, за стабилността на Европейския съюз и Еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Брюксел: Здравето и медицината трябва да са преди парите
Борисов в Брюксел: Здравето и медицината трябва да са преди парите
Парламентът обсъди вота на недоверие на фона на протести пред сградата (ОБЗОР)
Парламентът обсъди вота на недоверие на фона на протести пред сградата (ОБЗОР)