НОВИНИ

12-ти ден на протести в София, демонстрациите протичат без напрежение

Александър Марков
от Александър Марков
19:58, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

12-ти пореден на антиправителствени протести в София. Първи ден от обявеното гражданско неподчинение и 13-ти час, в който демонстрациите продължават пред Народното събрание. Парламентът буквално беше окупиран отвън от 7:00 часа от протестиращи, а вътре се провеждаха дебатите по внесения вот на недоверие.

В 20:00 часа целият площад пред Народното събрание до кръстовището с бул. Васил Левски беше пълен с хора. Движението по бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски е блокирано. До момента демонстрациите протичат без напрежение и без инциденти.

И днес хората поискаха оставката на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни избори.

Николай Хаджигенов, организатор: Нещата вървят към един предизвестен опит Борисов да се запази за всяка цена. Вариантите са два. Единият вариант е да има един сламен човек, сламени хора, които Борисов ще командва с есемес, както досега. Другият вариант е ще махне всички освен себе си. За нас гражданите нито един вариант не е приемлив, защото това означава, че корупцията остава. Гешев е с манталитета и изказа на фатмак, което означава че той ще бъде махнат на 100%, ние няма да отстъпим докато Гешев и "гешевтината" от прокуратурата не ги променим".

Снимка: БГНЕС

"Ние им даваме още един два дена да си помислят, явно им трябва малко повече време да помислят, ние вече помислихме,размислихме и според нас на дневен ред вече не са оставките, а направо присъди и затвор".

"Задкулисието продължава, решенията се взимат някъде другаде, а българският народ все повече обеднява, все повече българи напускат страната и така".

"Хората не протестират заради социално неравенство, а те протестират заради липса на справедливост".

Организаторите на протеста дадоха заявка, че формата на протеста ще се променя, докато не постигнат целта си - кабинетът да подаде оставка.

Пред Ректората протестиращите спонтанно решиха да блокират движението в знак на протест с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Напрежение не се усеща. Хората протестират мирно с викове "Оставка".

Протестиращ четеше на глас "Винету", родители с малки деца, млади хора, велосипедисти.

Няма големи колони от автомобили, има блокирани няколко автобуса.

Още за протеста - в прякото включване на Йоана Миланова.

Организаторите на протеста анонсираха, че сутрешният оратор пред парламента е бил арестуван, което е предизвикало гнева на протестиращите. Някои от тях закачили плакат "Заедно срещу мафията" на меча на богинята на победата, която е част от паметника на Цар Освободител.

Движението в района на Ректората продължава да е блокирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минчо Спасов е задържан заради спирането на метрото. Протестиращи се събраха пред полицейското управление
Минчо Спасов е задържан заради спирането на метрото. Протестиращи се събраха пред полицейското управление
Протест пред БНТ с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков
Протест пред БНТ с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков