НОВИНИ

Минчо Спасов е задържан заради спирането на метрото. Протестиращи се събраха пред полицейското управление

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:07, 20.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Протестиращи се събраха и пред сградата на Първо Районно управление в София, където е задържан бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. По неофициална информация той е бил задържан днес, а причината е временното спиране на работата на метрото, като част от протестните антиправителствени действия.

Протестиращите в подкрепа на Минчо Спасов блокираха движението по бул. Шипченски проход, където се намира 1-во РПУ и окачествиха задържането му като репресия. Те скандираха "оставка", "оставете протеста на мира", "мутри вън", за кратко блокираха и автомобил на полицията.

Официално от МВР не потвърдиха името на Минчо Спасов, но информираха, че е задържан 56-годишен мъж, след като в 11:50 минути в района на метростанция „Климент Охридски“ трима натиснали бутони за аварийно спиране на мотрисите. Веднага след това избягали.
От МВР заявиха, че са задържани двама души, които според записите от видеокамерите приличат на извършителите.

"Към момента тяхната съпричастност към извършеното престъпление, по наше мнение хулиганство, се установява посредством способите на НПК. В утрешния ден, след като свършим необходимия обем процесуално-следствени действия през нощта, материалите ще бъдат докладвани в СРП и определеният за наблюдаващ прокурор ще прецени има ли извършено престъпление, какво е то и кой е неговият автор", обясни Николай Станчев - СДВР.

Пред 1-во РПУ бяха общинският съветник Борис Бонев и бившият омбудсман Мая Манолова, както и Татяна Дончева, която е адвокат на Минчо Спасов. По нейни думи адвокати с часове не са били допускани до него.

"Софийският адвокатски съвет изпрати представители и се събират и още колеги адвокати и мислим да направим една адвокатска защита от много-много адвокати, които въобще не може да побере помещението в районното", заяви Татяна Дончева - адвокат на Минчо Спасов.

Спасов е задържан до 24 часа. Работата по случая продължава, съобщиха от МВР, а утре от СДВР и прокуратурата обещават брифинг, на който да съобщят подробности.

По непотвърдена информация другият задържан е част от екипа на "Отровното трио" - организаторите на протеста. Той е в Пето районно управление. Адвокатите му твърдят, че с часове не са допускани при него.

***

Днес в полицията е получен сигнал, че в 11.50 часа в района на метростанция „Климент Охридски“ трима натиснали бутони за аварийно спиране на мотрисите. Веднага след това избягали. Минути по-късно електрозахранването на станцията е възстановено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организатори на хазартни игри също протестираха днес
Организатори на хазартни игри също протестираха днес
12-ти ден на протести в София, демонстрациите протичат без напрежение
12-ти ден на протести в София, демонстрациите протичат без напрежение