НОВИНИ

След коалиционния съвет: Правителството няма да подава оставка, ще има "голям ремонт"

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:45, 16.07.2020
6010
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Коалиционният съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти" реши: запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата. Оставките на тримата министри - Владислав Горанов Младен Маринов и Емил Караниколов, поискани вчера от премиера Бойко Борисов, ще бъдат гласувани, но след като бъде отхвърлен вота на недоверие.

След разговорите в Министерския съвет, премиерът обяви: Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че най-сериозният въпрос, който трябва да бъде решен, е обсъждането и отхвърлянето на искания вот на недоверие, внесен от БСП.

"Кадровите решения в кабинета – ще се занимаваме с евентуални промени в състава, след преодоляването на вота. Консолидирани сме за отхвърляне на вота, след това ще обсъждаме другите промени, искания на оставки за състава на изпълнителната власт", отсече той.

Премиерът призна, че и тримата министри, на които вчера той поиска оставките им, имат голяма подкрепа и са свършили значими за държавата неща.

Вижте и още във включването на Милена Кирова.

"Финансовият министър – България е в Еврозоната и сме в първата тройка на държавите с най-добри финанси. Вътрешният министър хвърля огромни усилия, намаляват неразкритите убийства. Вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите в протеста. Емо Караниколов три години министерството на икономиката способства за повишаването но БВП, рекорден ръст на инвестиции. И всичко това, с много добре подбрана тактика към обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС, с много любезното съдействие на хора от така наречената градска десница, които вчерашните СМС-и, които прочетохме, се управляват през фейсбук. Единия ден тичат на Росенец, бързо се прибират, после пред МВР и бързо се прибират, и после пият кафе и отново бързо се прибират", каза още Борисов.

Премиерът акцентира, че ще мобилизират партиите в коалицията, за да преодолеят вота на недоверие.

"Най-гротескното е партия като БСП да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите", категоричен бе Борисов и допълни:

"Така или иначе предстоят много тежки месеци, виждате и броя на починалите се вдига. България е единствената държава, която отрече пандемията от коронавируса. Другите затягат мерките - Великобритания, Франция... ние си се събираме и го правим. Идват много тежки времена, обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други от друго. Като гледам лицата на протестите, не си представям държавата да се управлява от такива хора. Те са управлявали. Ноември, декември, януари и февруари ще бъде тежка икономическа криза, не е по силите на една партия, коалиция да премине през това бурно море. Трябва консолидация, разделени в тази криза ще падат правителства, служебно правителство - абсурд. Защо няма протест как Шиши нареди зависимостта на Радев, от Пеевски, който му е редил кабинета. Не си ли зададохте този въпрос, върнете се назад и вижте кабинетите. Не е ли зависимост? Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. В чий ръце ще гръмне кризата, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси...Кой от тези на площада е по-опитен и знаещ от нас?", попита той.

Министър-председателят подчерта, че България има пълната подкрепа на ЕС и на САЩ: "Само преди няколко дни те я заявиха, всички държави, най-големите в Европа вдигнаха ръка и ни приеха в чакалнята и в Банковия съюз и фигурантът излиза и ни дава оценка. Майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов съветва Бейл да напусне Реал
Бербатов съветва Бейл да напусне Реал
НС ще обсъди вота на недоверие на извънредно заседание в понеделник
НС ще обсъди вота на недоверие на извънредно заседание в понеделник