НОВИНИ

Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Борисов 3"

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 21.07.2020 (обновена)
5067
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Парламентът отхвърли петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Вносители на предложението бяха от БСП. В пленарна зала гласуваха общо 237 народни представители. "За" вота бяха 102, "Против" 124, а "Въздържал се" 11.

"За" гласуваха депутатите от БСП и ДПС. Вотът беше отхвърлен с мнозинството на гласовете от ГЕРБ и "Обединени патриоти". От "Воля" пък се въздържаха при гласуването.

"Вотът е неуспешен", обяви председателят на парламента Цвета Караянчева след гласуването.

Народните представители от БСП напуснаха залата.

Минути преди началото на гласуването на вота в пленарна зала, народни представители коментираха пред БНТ какви са очакванията им.

"По-мъжки щеше да е управляващите да искат вот на доверие. Те имат подкрепа. Аз съм готов да извадя един депутат още утре, за да покажа, че дори и БСП не са готови да подадат оставки". Това заяви веднаха след вота лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки. "Няма логика сега да има служебно правителство за 3 месеца, освен ако БСП не искат да влязат във властта през задния вход", допълни той.

Гласуването на вота се проведе успоредно с протест пред сградата на парламента. Исканията на протестиращите остават незабавна оставка на правителството, на главния прокурор, както и предсрочни избори и машинно гласуване.

Протестиращите заявиха категорично, че не са съгласни с с козметични промени в състава на правителството, нито с вариантите, предложени в публичното пространство след заседанието на коалиционния съвет миналата седмица.

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София с ново попълнение
ЦСКА-София с ново попълнение
Етър се раздели с Иван Стоянов и остана без ново ръкводство
Етър се раздели с Иван Стоянов и остана без ново ръкводство